Belföld

Szilveszterkor és újév napján is működnek az oltópontok

Kötelező megadniuk a háziorvosoknak az e-mail vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára és érdemi visszajelzést küldeniük a megkeresésekre

Csökken az aktív fertőzöttek száma, de az oltás az ünnepek alatt sem áll le, sőt – az omikron megjelenésére tekintettel – újabb akciókat terveznek. A háziorvosokat arra kötelezik, hogy elérhetők legyenek betegeik számára.

Szilveszterkor és újév napján is működnek az oltópontok
Kislány oltása Pfizer-vakcinával a Heim Pál-kórházban
Fotó: MTI/Kovács Attila

Továbbra is van lehetőség a koronavírus elleni vakcina gyors felvételére, az oltópontok december 30-án 8–18 óra között, december 31-én és január 1-jén pedig 8–16 óra között lesznek nyitva – hívta fel a figyelmet a Koronavirus.gov.hu. A kormányzati portál hozzáfűzte: az első oltásra azok tudnak időpontot foglalni, akiknek már van érvényes regisztrációjuk, regisztrálni pedig a Vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Ugyanakkor – az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel – január-ban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett a háziorvosokat is felkérték arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl is tartsanak oltási akciónapokat minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton. Nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5–11 éves gyermekek oltásához is.

A beoltottak száma 6 257 771, közülük 5 973 555-en már a második, 3 161 930-an pedig a harmadik oltást is megkapták. Kedden 3005 új fertőzöttet igazoltak, az aktív fertőzöttek száma így 113 057-re csökkent. Kórházban 3854 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen, és elhunyt 115, többségében idős, krónikus beteg.

A Népszava tegnap arról írt, hogy Kásler Miklós miniszteri utasításban elrendelte a háziorvosoknak, hogy adják meg e-mail vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára, illetve a beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel. Az intézkedés oka, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt, vagy egyszerűen nem veszik fel.

Az utasítás elrendeli azt is, hogy a háziorvosok valamennyi covidgyanús betegnél végezzenek gyorstesztet arra alkalmas helyen: lehetőség szerint a rendelőben, de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján máshol. A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok az otthonukban kezelt betegek állapotát kísérjék figyelemmel.

„A katonák körében 99 százalékos, a honvédelmi alkalmazottaknál 98 százalékos az átoltottság” – írta a Honvedelem.hu. Felidézték, hogy az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak számára a védőoltás kötelező felvételéről szóló októberi kormányrendelet értelmében a munkáltató által meghatározott határidőig – a honvédségnél december elsejéig – kellett felvenni az első vakcinát. Akik ezt nem tették meg, vagy mentességüket kétszeri felhívásra sem igazolták, azok számára január elsejétől fizetés nélküli szabadságot rendelnek el.

Kapcsolódó írásaink

Oltásellenesség: a baloldal életveszélyes stratégiája

ĀAmit most tesznek, az ugyanúgy bele fog égni a magyarok emlékezetébe, mint ahogy az őszödi beszéd beleégett. Egy kiélezett pillanatban fordulnak a saját országuk ellen, és ezt nem tudják meg nem történtté tenni – fogalmazott Dömötör Csaba