Belföld

A szavazók kétharmada szerint jövőre a Fidesz–KDNP nyeri a választást

Április eleji voksolás jöhet

A Fidesz–KDNP öt százalékponttal vezet a baloldali összefogás előtt a teljes szavazó­korú népesség körében – ezt mutatja a Medián friss, a HVG számára készült felmérése.

A kormánypártok támogatottsága 39, az ellenzéki közös listáé 34 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomnak és a Kétfarkú Kutya Pártnak egyaránt hét-hét százalékot mértek (13 százalék nem tudja/nem válaszol). A biztos szavazóknál a Fidesz–KDNP 44, a baloldal 45 százalékon áll (ami hibahatáron belüli eltérés), a Mi Hazánkra öt, a Kétfarkú Kutya Pártra hat százalék szavazna a baloldali közvélemény-kutató intézet szerint. A Medián ugyanakkor közölte azt is: a teljes szavazó­korú népesség 63 százaléka úgy véli, a Fidesz újból megnyeri a választást, még az ellenzéki szimpatizánsok 32 százaléka is ezen a véleményen van.

A HVG megállapította: a baloldal pártjai leginkább egymás akadályozására pazarolják energiáikat, az egységes kampányarculatról, a plakátokon használt színekről vitáznak ahelyett, hogy elkezdenék jelöltjeik felépítését. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője tegnap közösségi oldalán arról írt: várhatóan heteken belül bejelenti Áder János köztársasági elnök a 2022-es parlamenti választás időpontját. A szabályok szerint a választásra az előző országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május havában kerül sor. A konkrét időpontot a köztársasági elnök tűzi ki, legalább 72 nappal a voksolás előtt.

A szavazás napja nem eshet nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve azok előtti vagy azok utáni napokra sem, nem lehet húsvétvasárnap és pünkösdvasárnap. Így a lehetséges időpontok: április 3., 10., 24. vagy május 8., 15., 22., 29., mivel április 17-én lesz húsvétvasárnap és május 1-je is vasárnapra esik. Az eddigi gyakorlat szerint a mindenkori köztársasági elnök a lehető leghamarabbi időpontra szokta kitűzni a parlamenti választást, ezért nagy valószínűséggel április 3-án fogunk választani – vélekedett Deák.

Kapcsolódó írásaink

A Fidesz áll nyerésre 2021 végén

ĀNézőpont Intézet: 2021 decemberében az aktív választók 70 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi kormánypártok újrázására számít