Belföld

Fidesz: Ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat

Márki-Zay Péter nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat - mondta a Fidesz-frakció szóvivője szerdán.

Fidesz: Ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat
Márki-Zay Péter nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat
Fotó: MH/Török Péter

Halász János szerint az ellenzéki előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter „bevallotta, hogy teljesen helyénvalónak tartja azokat a megszorító intézkedéseket, köztük a 13. havi nyugdíj elvételét, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett”.

„Majd kijelentette, hogy szerinte az a baj, hogy rendkívül nehéz megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést. De ennél tovább is ment, egyenesen böszmeségnek nevezte, hogy a Fidesz-KDNP visszaadja az időseknek a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat” - tette hozzá.

A politikus szerint Márki-Zay Péter kijelentéseiből „tisztán látjuk, hogy a baloldal nemcsak beengedné a migránsokat, megszüntetné a minimálbért és a rezsicsökkentést, hanem a 13. havi nyugdíjat is elvonná az idősektől”.

„Nem hagyhatjuk, hogy visszatérjen a múlt, hiszen Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra” - fogalmazott videónyilatkozatában Halász János.

Folyamatosan a 13. havi nyugdíj ellen beszél

Márki-Zay először 2019-ben az azóta Gyurcsány Ferenc pártjában, a DK-ban politizáló Kálmán Olgának fogalmazott úgy: „Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani„.

Márki-Zay máskor, Bajnai Gordonról beszélve megjegyezte azt is: a 2009 és 2010 közötti egy év sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon. Ekkor, ebben az egy évben hajtotta végre a szocialista kormány – kisebbségben, Bajnai Gordon vezetésével – a rendszerváltozás óta eltelt időszak legbrutálisabb megszorítását. Ekkor szüntették meg (Gyurcsány előzetes javaslatára) a 13. havi nyugdíjat is.

Egy Gyurcsány Ferencnével közös online beszélgetésen Márki-Zay a Magyar Nemzet beszámolója szerint úgy fogalmazott: „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat.”

A beszélgetésen Márki-Zay Péter veszélyes intézkedésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat, mint mondta, „a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is.„

A baloldali jelölt szerint tehát nem igazságos, sőt veszélyes a 13. havi nyugdíj bevezetése.

Márki-Zay Péter már Gyurcsány Ferenc szövegeiből is lop: „Amikor a legnagyobb munkanélküliség fenyegetett a COVID első hullámában, nem a munkavállalóknak tettek valamit, hanem bejelentették, hogy a 13. havi nyugdíjat építik vissza. Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint 5 ezres stadiont építeni Felcsúton…” - mondta a Gellért Szállóban tartott rendezvényén néhány hónapja.

Kapcsolódó írásaink