Belföld

Továbbra is előnyben a kormánypártok

Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93. felmérései, a legfrissebb adatsor jól illeszkedik a novemberi és az októberi eredményekhez, a Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54 százalék, a baloldali összefogásé 45 százalék, azaz 9 százalékponttal kisebb.

Továbbra is előnyben a kormánypártok
A pártpreferencia-mutatók esetében is a kormánypártok stabil fölénye tapasztalható
Fotó: Magyar Hírlap

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki előválasztási procedúrát követően a baloldal közös miniszterelnök jelöltjének, Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében, nagyon stabilak az erőviszonyok, a Fidesz-KDNP a statisztikai hibahatárokat jelentősen meghaladó mértékben vezet a baloldal előtt, a kormányoldalt a szavazáson való részvételüket biztosra ígérő lakosok 54 százaléka támogatja, a baloldalra 45 százalékuk szavazna, más pártra 1 százalék adná voksát.

A Fidesz-KDNP és a baloldali összefogás eredménye is csak 1 százalékos ingadozást mutat a három mérésben, előbbi 54-55 százalék, utóbbi 44-45 százalék között. Hatalmas különbségeket tapasztalható a pártpreferenciákban a fővárosi és a vidéki választók között, a vidéken élő biztos szavazók 58 százaléka voksolna a kormánypártokra, a baloldalra csak 41 százaléknyian, Budapesten viszont ennek gyakorlatilag az ellenkezőjét látható, a Fidesz támogatottsága 36 százalékos, a baloldali összefogásé 64 százalékos.

Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93
Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93. felmérései
Fotó: Real-PR 93

Figyelembe kell azonban venni, hogy a vidéki választók száma mintegy négyszerese a fővárosi választókénak, ami tehát alapvetően befolyásolja a választás kimenetelét

Kapcsolódó írásaink