Belföld

Kabul rózsája nem cáfol, gőzerővel kampányol

Önfeledten tolvajozza a kormányt Szabó Tímea, miközben életrajzában rengeteg a sötét folt

Az őt ért vádakat követően Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, az ellenzéki összefogás óbudai országgyűlési képviselőjelöltje soha nem látott mértékű aktivitást mutat a Fidesz és a kormány szidalmazásában, gőzerővel kampányol párttársával, Karácsony Gergellyel a baloldali aláírásgyűjtésnél, napi szinten ír posztokat, „álkeresztény-álkonzervatív tolvajoknak” nevezve a kormánypártok tagjait.

Kabul rózsája nem cáfol, gőzerővel kampányol
A Párbeszéd társelnökét éppen baloldalról minősítették CIA-ügynöknek, ám ez úgy tűnik, nem zavarja őt
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Csak éppen arról hallgat mélyen, miért nevezte őt CIA-ügynöknek az egykori baloldali kormányfő, Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula a Városháza-ügyeiről kiszivárogtatott hangfelvételen. „Kabul rózsája” eddig azt sem cáfolta meg, amit a Kontra.hu állított azzal kapcsolatban, mit csinált a Harvard egyetemen, ahol a portál megkeresésére azt válaszolták, hogy Szabó Tímea néven hallgatójuk sosem volt.

Parlamenti önéletrajzában azt írta, kezdetben öt évig újságíró volt, brit és amerikai lapokat, illetve hírügynökségeket tudósított magyar gazdasági és politikai eseményekről. Felvetődik a kérdés: ha Budapesten volt tudósító, hogyan tanult ezzel egyidőben a Harvardon, ahonnan állítólag Kabulba is kiküldték, ott pedig egy menekülttáborban dolgozott, továbbá az új afgán kormány felállításához nyújtott segítséget. Méghozzá hajdani amerikai mentorával, Daniel Langenkamppal együtt, aki jelenleg a kijevi amerikai nagykövetség sajtóattaséja és a washingtoni székhelyű migrációs hivatal tanácsadója.

Kettejük életútja hosszú ideig össze­ért, Buda­pesten újságíróként dolgoztak együtt angol nyelvű lapoknak, Bostonban közös kutatásban vettek részt, Kabulban pedig terepmunkán szolgálták a bevándorlás ügyét, s az új afgán kormány felállását. Mindezt nagyjából egy időben. „Most vannak ugye ezek a külföldön kiképzett figurák, mint a Szabó Tímea, Kabul rózsája, ugye ő a CIA-nek dolgozott kint, Kabulban” – mondta teljes meggyőződéssel a baloldalhoz igazán közel álló egykori Wallis-vezér, Gansperger.

További rejtély, hogy Szabó önéletrajza szerint 2001-ben már Pakisztánban irányított kutatásokat. Igaz, csak három hónapig nyári szünidőben. A Harvardon pedig úgy tanult, hogy kutatásvezető is volt, ugyanakkor 2003-tól 2009-ig már a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. A Harvardra 1999-ben került, a Szegedi Tudományegyetem elvégzését követően, s minden bizonnyal valamilyen amerikai (talán Soros?) ösztöndíjjal, de erről nem szól a parlamenti önéletrajza. Továbbá arról sem, mennyi ideig élvezhette a Massachusetts állambeli egyetem vendégszeretetét, hiszen a Kontra hírportál szerint diplomát sem kapott a Harvardon.

Kapcsolódó írásaink