Belföld

Visszakozó kutatóintézetek

A baloldal miniszterelnök-jelöltje látszólag remek példaképre talált abban a Bajnai Gordonban, aki felcsapott városházi ingatlanügynöknek, és onnan folytatná Gyurcsánnyal a rombolást, ahol abbahagyta – írta Facebook-oldalán tegnap Hollik István.

Visszakozó kutatóintézetek
Hollik István
Fotó: Facebook / Hollik István

A Fidesz szóvivője azután kritizálta élesen a baloldal jelöltjét, hogy napvilágra kerültek gondolatai Kálmán Olga könyvében. Szerinte hiába írja azt Márki-Zay Péter, hogy Bajnai egy éve volt a legsikeresebb időszak Magyarországon, ha ugyanekkor megszüntették a 13. havi bért és nyugdíjat, előre hozták a nyugdíjkorhatár emelését, visszavontak kétévnyi nyugdíjkorrekciót, 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, rövidítették a gyes és gyed idejét egy évvel – de az ehhez ígért óvodák soha nem épültek meg, megszüntették a lakástámogatási rendszert, kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt, bevezették volna az ingatlan- és vagyonadót, valamint emelték a személyi jövedelemadót.

Hollik szerint a fenti bűnlajstromnak nem része, amit Gyurcsányék 2009 előtt elkövettek a devizacsapdával, az előnytelen PPP-beruházásokkal, a elrabolt milliárdokkal. „Emlékszünk, hogy bejelentették, »fájni fog«, és fájt is. Mindenkinek” – írta.

Mindeközben, úgy tűnik, ebből a politikából még a baloldali szavazók sem kérnek. Ismert, hogy néhány napja az Index tette közzé azt a közvélemény-kutatást, amely Márki-Zay Péter számára készült, és amit ő letagadott, illetve Fidesz-manipulációnak minősített. A kutatás tetemesre mérte a kormánypárt előnyét a teljes népesség körében, 46 százalék a 32 ellenében.

A cikk megjelenése után a készítők közölték, hogy a lap pártpreferenciának nem használható, félkész adatokat publikált. A felmérést 2000 fős mintavétel segítségével készítette a Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet és a 21 Kutatóközpont. A két készítő nemcsak hogy nem vállalta a nyilvánosság előtt a kutatást, de reagálva az Index cikkére jelezték, egyáltalán nem kívánták azt nyilvánosságra hozni.

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay Péter a kudarcos Gyurcsány-korszakot hozná vissza

ĀHollik István kiemelte: „A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint” teljesen helyénvalóak voltak a 2009-ben meghozott baloldali megszorítások, sőt, egyetértett azzal, hogy a Bajnai Gordon vezette kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat