Belföld

Budapesti takarékosság Gyurcsány-fióka módra

Több mint kétezer négyzetméteres, minimum kétmilliárd forintot érő, úszómedencés svábhegyi villában él és egy 100 milliós luxusautóval, Bentley-vel jár a fővárosi közműcégek csúcsvezetője. A Metropol szerdai számában újabb bizonyítékok jelentek meg Karácsony Gergely kedvenc cégvezére, a Gyurcsány-fiókának nevezett Mártha Imre meghökkentő vagyonáról.

Budapesti takarékosság Gyurcsány-fióka módra
Karácsony Gergely és Mártha Imre szoros szövetségben. A pénzügyek területén is?
Fotó: FKF Facebook

Luxusutak a világ legdrágább helyeire, napi 1 millió 600 ezres szállodaszámlák, 15 milliós karórák, jachtutak csaknem meztelen hölgyek kíséretében. Nagy visszhangot keltett  a lap cikke a fővárosi köztisztaság, a Főtáv, a kertészet és a temetkezés csúcsvezetőjének luxuséletmódjáról. Még a baloldali orgánumok is találgatják, vajon mennyi lehet Mártha Imre jövedelme.

A városházi botrány árnyékában érdemes szemügyre venni azt az átláthatósági csomagot, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester ígért a választások estéjén, amelyet az antikorrupciós civil szervezetek ajánlásai alapján valósít majd meg. Egy, az ígéretét számon kérő blog szerint 2021 tavaszán Karácsony 156 választási ígéretéből csupán 28 teljesült, 7 csak részben teljesült, 47 folyamatban volt, 74 pedig egyáltalán nem teljesült.

Időközben újabb leleplező bizonyítékok jutottak a lap birtokába. A szerdai számukban azt írták: egymást érik a lap e-mail-címén a magukat becsapottnak és megalázottnak érző dolgozók levelei.
Küldtek például fotókat arról, hogy Mártha Imre még a nyáron, munkaidőben (!) úszómedencés posztokkal provokálta a munkatársait. A fővárosi cégvezér a levelek állítása szerint jellemzően alig egy-két órát tölt a munkahelyén, aztán eltűnik, elutazik, akár hetekre. A levelek írói állítják, hogy ezek a felvételek olyan napokon készültek napközben, amikor Mártha Imre elvileg dolgozott, és nem volt szabadságon. Azt azonban fontosnak tartotta, hogy egy-egy provokatív posztot kitegyen, megmutatva, hogyan is tölti a home office-ban „swimming pool” mellett a „munkaidejét”.

Úszómedencés posztjaival provokálja beosztottjait
Úszómedencés posztjaival provokálja beosztottjait
Fotó: Metropol

Az egyik levélíró szó szerint ezt írta: „A tisztelt vezérigazgató ÚR – mert így kell szólítanunk – a többi vezetővel együtt csak néhanapján jár be, akkor is legfeljebb 1-1 órára. Aztán hazamegy úszkálni a fűtött medencébe.”

Ami azonban még beszédesebb, hogy Mártha Imre hol készítette ezeket a felvételeket. A  laphoz eljuttatott dokumentumok szerint a fővárosi közműcégek első számú vezetője a Svábhegy egyik legdrágább utcájában, a György Aladár utcában él egy egészen pontosan 2240 négyzetméteres vadonatúj villában. Ami a mai budapesti, 12. kerületi ingatlanárakat figyelembe véve minimum 2 milliárd forintot ér. Az már csak „taktikai húzás” lehet, hogy a villát a Mártha Imre legközelebbi hozzátartozói tulajdonában álló cég nevére íratták.

A Svábhegy egyik legdrágább utcájában áll a villája
A Svábhegy egyik legdrágább utcájában áll a villája
Fotó: Metropol

A lap munkatársai utánajártak, a villában egyedül Mártha Imre lakik. A szomszédok állítják, hogy rendszeresen csak őt látják ki- és bejönni a kapun.

Később érkezett néhány újabb meglepő fotó a lap szerkesztőségébe. Állítólag ezeket is feldühödött budapesti közmű­alkalmazottak készítették, akik megalázva érzik magukat az általuk Gyurcsány-fiókának nevezett cégvezér provokáló gazdagságától.

A képek azt bizonyítják, hogy Mártha Imre, miközben napközben a szolgálati Skodát használja, amint hazamegy, nyomban átül egy 100 milliót érő Bentley-be, a világ egyik legdrágább autójába.
Mártha Imre munkatársainak először egy olyan dicsekvő poszt lett gyanús, amit a svábhegyi villa teraszáról tett ki a fővárosi közműcégek első számú vezetője. Ezen felfedeztek egy Bentley feliratú különleges bögrét, amihez csak a luxusautó márkakereskedésében lehet hozzájutni.

Ilyen bögréhez csak a luxusautó márkakereskedésében lehet hozzájutni
Ilyen bögréhez csak a luxusautó márkakereskedésében lehet hozzájutni
Fotó: Metropol

Ezután döntöttek úgy, hogy alaposabban is körülnéznek. Sikerült is lefényképezniük az általuk csak Gyurcsány-fiókának, esetleg gunyo­rosan „Mártha úrnak” mondott cégvezetőt a 100 milliós luxus­autóban.

Szolgálati Skodája csak álca, valójában egy 100 milliót érő autója van
Szolgálati Skodája csak álca, valójában egy 100 milliót érő autója van
Fotó: Metropol
A Gyurcsány-fiókának becézett cégvezér büszkén ül a Bentley volánja mögött
A Gyurcsány-fiókának becézett cégvezér büszkén ül a Bentley volánja mögött
Fotó: Metropol

A dolgozók számára továbbra is csak egy kérdés marad. Hogyan tudnak a Mártha Imre irányítása alatt álló fővárosi közműcégek ekkora jövedelmet biztosítani a cégvezérnek, miből telik 2 milliárdos villára, 100 milliós autóra, 15 milliós órára és napi másfél milliós szállodaszámlára, miközben sorozatosak az elbocsátások a közterület-fenntartónál, a Főtávnál, a Főkertnél és a Temetkezési Vállalatnál?

Miből telik minderre, miközben szeméttárolókat és jegyautomatákat szerelnek le Budapesten takarékossági okok miatt?

A Fidesz-KDNP választ vár a főpolgármestertől Mártha Imre javadalmazásáról

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől arra, hogy Mártha Imre, a BKM Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatója milyen javadalmazásban, esetleges prémiumban részesül - jelentette ki szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Pintér Gábor a frakció képviselője.

Kifejtette: a fővárosi cégek életében az elmúlt év az átalakítás időszaka volt, több cég összeolvadásával létrehoztak egy gigaholdingot, a BKM Budapesti Közművek Zrt.-t. Ennek élére Karácsony Gergely főpolgármester azt a Mártha Imrét nevezte ki, aki a „Gyurcsány-korszakban” gazdagodott meg, és aki napjainkban, a közműholding élén is „a milliárdosok luxuséletét éli”. Mindeközben a cég vezetőjeként, emberek százait tette utcára - hangsúlyozta Pintér Gábor.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy az előző közgyűlésen interpellációval fordult Karácsony Gergelyhez számon kérve a fővárosi cégeknél történt tömeges elbocsátásokat. A főpolgármester viszont vagy kitért a kérdések elől, vagy nem válaszolt - közölte.

Pintér Gábor azóta Mártha Imre javadalmazásáról, esetleges prémiumairól, kivett szabadságairól újabb kérdésekkel fordult Karácsony Gergelyhez. A főpolgármester azonban - mint Mártha Imre munkáltatója - mostanáig sem válaszolt ezekre a kérdésekre. A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció továbbra is várja, hogy kíván-e bármit is tenni Mártha Imre ügyében a főpolgármester - mondta Pintér Gábor.

Kérdésre reagálva Pintér Gábor felhívta a figyelmet: a Mártha Imre által vezetett BKM Budapesti Közművek Zrt.-t azért hozták létre, hogy milliókat, akár több száz milliót spóroljanak meg a fővárosi önkormányzat költségvetésében. Ráadásul az elbocsátások mellett ilyen, „luxusnyaraláson” készült fényképeket, videókat látni a fővárosi cég vezetőjéről, „több mint provokatív” - jelentette ki a kormánypárti képviselő.

Kapcsolódó írásaink

Füstbe ment ígéretek

ĀNem valósult meg az átláthatósági csomag, helyette a Városháza lassanként megtelt a Gyurcsány-korszak embereivel