Belföld

Nézőpont: Az ellenzék számításait keresztülhúzta Orbán Viktor sajtótájékoztatója

Az ellenzék által elképzelt politikai tematizálást „keresztülvágta” Orbán Viktor kormányfő keddi sajtótájékoztatója - értékelt a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna esti műsorában. Erdélyi Rezső Krisztián szerint Novák Katalin államfői jelölése is váratlanul érte az ellenzéket, mert egy „támadható” jelöltre számítottak.

Nézőpont: Az ellenzék számításait keresztülhúzta Orbán Viktor sajtótájékoztatója
Orbán Viktor a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

 Az elemző kifejtette: az ellenzék számára fontos hír volt a közelmúltban, hogy két kérdésben, a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról lehet népszavazást tartani. Azt gondolták, hogy ezzel hosszú-, de legalább középtávon meghatározzák majd a közbeszédet.

A keddi kormányinfó viszont teljesen keresztülvágta ezt az elképzelést azzal, hogy Orbán Viktor bejelentette saját témáit, mint például a járvány elleni védekezés és két korosztály támogatása: a 25 év alattiak szja-mentessége, valamint a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának visszaépítése révén.

Erdélyi Rezső Krisztián kitért a nukleáris energia témájára is. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy fontos szövetségese lehet Magyarországnak Franciaország, amely hosszú idő után a közelmúltban újabb atomerőművet épített. Kiemelte, ha a cél a „kibocsátásmentes” Európa, akkor minden olyan energiát el kell ismerni, amely nem szennyezi a környezetet. Márpedig, a radioaktív hulladékok elhelyezését leszámítva, az atomenergia ilyen - fűzte hozzá.

A geopolitika kapcsán az elemző azt hangsúlyozta, az Európai Unió (EU) már elkövetett egy „óriási hibát”, amikor Nagy-Britanniát „elengedte”. Hasonló hibát jelentene, ha a Nyugat-Balkánt nem engedné be - jegyezte meg, hozzáfűzve: ha az ottani nagyhatalmi vákuumot az EU nem tölti be, akkor betölti más.

Erdélyi Rezső Krisztián a gyermekvédelmi népszavazást merész kísérletnek nevezte: az eredménye komoly ütőkártya lesz a magyar kormány kezében, mert elmondhatják, hogy Magyarországon nem „az elitek, vezető politikusok” döntötték el, mi legyen a gyermekvédelemmel, a gender témában, hanem az emberek.

Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli államfőnek, az elemző azt mondta, ez teljesen váratlanul érte az ellenzéket, mert támadható, támadhatóbb jelöltre számítottak.
 

Kapcsolódó írásaink

Novák Katalint jelöli államfőnek a Fidesz

ĀA miniszter - első női jelöltként - vállalja a felkérést - „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni; erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel”

Orbán Viktor: Győzni csak az oltással lehet

ĀA gazdaságélénkítés, a védekezés és a gyermekvédelem 2022 három fő témája - Magyarország nem változtat a határvédelmen - Januártól harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolványokat + VIDEÓ