Külföld

Magyarország az élmezőnyben a klímabajnokságban

Az idei év fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország továbbra is az Európai Unió tíz legnagyobb napenergia-piacának egyike, jelentette ki éves jelentésében a SolarPower Europe (SPE) szakmai szervezet. Ez az eredmény újfent bizonyítja, hogy a magyar energiapolitika sikeres és más országok számára is mintául szolgál. Ezzel szemben a baloldal ezen a területen is az önfeladás útjára lépne, veszélybe sodorva az eddig elért eredményeket - mutatott rá lapunkhoz eljuttatott keddi közleményében Gyürk András, a Fidesz EP-képvselője.

Magyarország az élmezőnyben a klímabajnokságban
Magyarország az élmezőnyben a klímabajnokságban
Fotó: Pexels

Gyürk rámutatott:  idén mintegy 700 MW-al bővült  a magyar napenergia-kapacitás a SolarPower Europe (SPE) friss elemzése szerint. Ezzel az eredménnyel Magyarország az előkelő 9. helyen áll az európai országok között. Az SPE elemzői elismerték a kedvező hazai szabályozás szerepét és hangsúlyozták, hogy számításaik szerint Magyarország teljesíteni fogja a napenergiára vonatkozó klímavédelmi céljait.  

Ez is azt bizonyítja, hogy sikeres a magyar energiapolitika, mutatott rá Gyürk, hozzátéve: idén 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés elveit követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat. Az atomenergia elfogadottsága is nő Európában, amit az is bizonyít az EP-képviselő szerint, hogy múlt héten Hollandia két új atomerőmű építését jelentette be.
 
„Ezzel szemben a baloldal visszafordulna az önfeladás útjára és végrehajtaná azt a brüsszeli ideológiát, ami energiaválságba taszította Európát. Ez veszélyes - Magyarországnak a zöld úton is előre kell mennie, nem hátra. Ez is a jövő évi választások tétje” - szögezte le Gyürk.