Belföld

Novák Katalin: Korábban érkeznek idén is a család­támogatási ellátások

Segítség karácsony előtt

Az elmúlt évekhez hasonlóan már karácsony előtt megkapják az érintettek a januárban esedékes családtámogatási ellátásokat – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a közösségi oldalán.

Novák Katalin: Korábban érkeznek idén is a család­támogatási ellátások
Novák Katalin
Fotó: Facebook / Novák Katalin

A politikus elmondta, hogy a bankszámlákra szerdán érkezik a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet), a posta pedig szerdán és csütörtökön kézbesíti azokat. Az előrehozott családtámogatási utalásokkal mintegy 1,2 millió család év végi kiadásaihoz nyújt kézzelfogható segítséget a kormány. Egy másik Facebook-videóban a miniszter arról beszélt, hogy ismét emelkedik a bölcsődei szakdolgozók fizetése január elsejétől húsz százalékkal, és ha ehhez hosszávesszük a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését, akkor ez a legtöbb esetben a harminc százalékot is meghaladja, egyes esetekben elérheti a 37 százalékot is – hangsúlyozta Novák Katalin.

Megjegyezte, ez a bérnövekedés hozzáadódik a korábbi évek emelkedéséhez. A bölcsődés korosztályra gondol a kormány akkor is, amikor fejleszti a férőhelyeket: 2010 óta 277 milliárd forintból támogatta a bölcsődei férőhelyek létrehozását – fűzte hozzá a miniszter. Kijelentette: az a cél, hogy minden bölcsődés korú gyermek számára legyen bölcsődei férőhely ott, ahol a szülők szeretnék ezt a lehetőséget igénybe venni. Több mint háromszor annyi településen működik ma bölcsőde, mint korábban, és folyamatosan nő a klasszikus, a mini-, a családi vagy akár a munkahelyi bölcsődék száma is – jegyezte meg Novák Katalin.

Kapcsolódó írásaink