Belföld

Hiába terel Karácsony a Városháza-botrányban

Meghallgatásokkal folytatódik ma a budapesti ingatlanmutyi miatt életre hívott fővárosi vizsgálóbizottság munkája, ahol már az értékesítési szándékot is bevallották

További részletek derülhetnek ki a Városháza-gate-ről ma a baloldali többségű, de kormánypárti vezetésű vizsgálóbizottság ülésén. Folyik a rendőrségi nyomozás is, a főpolgármester viszont csak az ellenzéki Fudan-aláírásgyűjtéssel foglalkozik, illetve a Lánchíd felújításával viccelődött.

Hiába terel Karácsony a Városháza-botrányban
Fővárosi ügyek helyett továbbra is csak kampány: Karácsony és Szabó Tímea
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-old

A Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság ma újabb meghallgatásokkal folytatja munkáját. Már eddig is számos eredményt hozott bizottság tevékenysége, hiába igyekezett akadályozni a munkát Karácsony Gergely főpolgármester. A testületben a baloldali koalíció alkot többséget, ám az elnöki tisztséget Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere látja el.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint „a vizsgálóbizottság legfőbb célja, hogy a nyilvánosság előtt beszéljünk ezekről a dolgokról. Miközben a baloldal mindig transzparenciáról beszél, egyértelmű lett, hogy minden fontos anyagot a nyilvánosság tudta nélkül tárgyaltak.” A múlt szerdai ülésen Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere lényegében beismerte, hogy értékesíteni akarták a Városházát, mivel azt mondta, hogy mindegyik baloldali frakcióvezető tagja a főpolgármesteri kabinetnek, amelyben 2020 novemberében arról döntöttek, mégsem adják el a Városházát. A szocialista politikus „mégsem” kifejezése azonban egyértelműen a korábban meglévő szándékra utal.

A legutóbbi ülésen Barts Balázs, a Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatójának meghallgatása zajlott, aki maga is elismerte, valóban tárgyalt Gansperger Gyulával és a Városházán semmilyen tisztséget be nem töltő Berki Zsolttal. Barts szerint Berki már korábban is segített a főváros számára kedvező tranzakciók létrejöttében, ám a Városházával kapcsolatban a vagyonkezelő igazgatója közölte: kiajánló – ami az értékesítésre váró ingatlanokról szokott készülni – a Városháza épületéről nem készült.

Kovács Péter erre bemutatott egy magyar és angol nyelven írott ajánlót, mire az igazgató azt mondta, ennek elkészítésében ő nem vett részt. A vezérigazgató úgy fogalmazott, felmerült az a lehetőség, hogy a magas értékű, de jelentős fenntartási költséget követelő épületet felújítják, majd bérbeadással elfogadhatóvá teszik a fenntartását. Ennek kapcsán azonban Láng Zsolt megjegyezte, a kiszivárgott hangfelvételeken az eladás szó többször is elhangzik, a bérbeadás azonban egyszer sem.

Időközben egy ingatlanfejlesztő is jelentkezett, aki közjegyző előtt tett nyilatkozatott arról a Városháza eladása érdekében létrehívott tárgyalásról, amelyen részt vett. Láng Zsolt már jelezte, hogy az ő meghallgatását is kezdeményezni fogják a bizottságban. „Ez a nyilatkozat sem született volna meg, ha nem foglalkozunk kitartóan a témával a nyilvánosság előtt” – mutatott rá a fideszes politikus.

A vizsgálóbizottság mellett nyomoz a rendőrség is, a múlt héten tizenhárom személynél végeztek házkutatást. Eközben Karácsony Gergely hétvégén az egyesült ellenzék aláírásgyűjtésével foglalkozott, illetve azzal viccelődött Facebook-oldalán, hogy „már be is fejeződtek a munkálatok a Lánchídon, legalábbis legóból!” A főpolgármester szavazásra buzdít a legó-Lánchíd sorozatgyártása érdekében, ami derék igyekezet lenne, csak a poénkodás ízléstelen a jelentős csúszásban lévő, és eddig ötmilliárd forintot drágult beruházás kapcsán.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely kétszínű játékot űz

ĀLáng Zsolt szerint a főpolgármester az elmúlt két évben semmi mást nem csinált, mint hadszíntérré tette a fővárost, és hídfőállásokat épített a kormány ellen, túszként tartja fogva Budapestet