Belföld

Századvég: Jelöltté válása óta sokat veszített népszerűségéből Márki-Zay Péter

Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett a baloldal kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon. A Századvég legújabb közvélemény-kutatásában megvizsgálta, miként változott a politikus népszerűsége a jelöltté válása után eltelt két hónapban.

Századvég: Jelöltté válása óta sokat veszített népszerűségéből Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péternépszerűsége alaposan bezuhant az előválasztás óta
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ellenzéki előválasztás második fordulója idején, 2021 októberében Márki-Zay Péterről kedvezően vélekedett a magyar választók 42 százaléka, 47 százaléka pedig kedvezőtlen véleményt alkotott róla. A mínusz öt pontos index a jelölt győzelmét követően akár kedvező irányba is elmozdulhatott volna, az elmúlt két hónapban azonban ezzel élesen ellentétes trend figyelhető meg: Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan esik.

Jelentősen visszaesett a baloldali jelölt népszerűsége
Jelentősen visszaesett a baloldali jelölt népszerűsége
Fotó: Századvég Alapítvány

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérésének tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi polgármesterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százaléka kedvezőtlenül. Ez már mínusz húsz pontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség.

Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, igaz ott is mindössze 49/47 százalékos arányban. A megyeszékhelyeken élők 38 százaléka kedveli és 53 százaléka utasítja el. Nagyon hasonló értékeket figyelhetünk meg a falvak (29/61 százalék) és a kisebb városok (34/56 százalék) esetében is.

Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32/57 százalék), mint a férfiak (41/53 százalék) körében, de mindkét nemnél kedvezőtlen megítélés alá esik.

A 40 év alatti választók között 44 százalék kedveli és 48 százalék nem, 40 év felett mindössze 30 százalék kedveli és 62 százalék nem. A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24 százalék nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66 százalék elutasítóan.

A bizonytalan szavazók esetében Márki-Zay Péter kedveltsége jelenleg 24 százalék, elutasítottsága pedig 45 százalékon áll.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely kétszínű játékot űz

ĀLáng Zsolt szerint a főpolgármester az elmúlt két évben semmi mást nem csinált, mint hadszíntérré tette a fővárost, és hídfőállásokat épített a kormány ellen, túszként tartja fogva Budapestet

Beérett a Jobbik árulása

ĀMárki-Zay Péter operatív igazgatójának ingatlanába, míg Barkóczi Balázs DK szóvivő párttársa, Hajdu László volt polgármester lakásába jelentkezett be

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom