Belföld

Márki-Zay Péter lobbistából lett politikus

A baloldal jelöltje még mindig nem tud egyenes kommunikációt folytatni terveiről, múltját pedig hajlamos takargatni

Ahhoz képest, hogy a baloldal saját részre rendelt közvélemény-kutatása is toronymagasan a Fidesz–KDNP győzelmét hozta ki esélyesnek, Márki-Zay Péter töretlenül hisz – és úgy kommunikál –, mintha igazán versenyben volna.

Márki-Zay Péter lobbistából lett politikus
Gyakran önmagának is ellent mond az ellenzéki miniszterelnök-aspiráns
Fotó: MH

„Én azt látom, Orbán Viktor rám tippel, hogy én fogok nyerni” – mondta a minap a Menedzsment Fórumnak adott interjúban, mert szerinte Orbán Viktor erre vonatkozó, egyértelmű jeleket ad akkor, amikor nem mer kiállni vele vitázni. Persze nem ez az első érdekes elgondolás a baloldal jelöltjétől, ez csak a fából vaskarikát megközelítés újabb állomása. Az elmúlt időszakban Márki-Zay élesen kritizált több olyan intézkedést is, ami az emberek szimpátiáját élvezi, pártállástól függetlenül.

A rezsicsökkentés ellen már többször kikelt, azonban ellenérzései akkor váltak érthetővé, amikor – bármennyire is próbálták titkolni – kiszivárgott egy dokumentum, amelynek tanúsága szerint a miniszterelnök-jelölt delegált tagja volt egy energetikai lobbiszervezetnek Brüsszelben. Az EDF francia energetikai cégnek dolgozott ugyanis Márki-Zay Péter, amikor a vállalat bizottsági tagnak delegálta őt a brüsszeli székhelyű Eurelectricbe, a legnagyobb villamosenergetikai szakmai és érdekvédelmi szervezetbe. A vezetőség több tagja is tevékeny politikai múlttal rendelkezik.

Jean-Bernard Lévy, az EDF vezérigazgatója például korábban a francia ipari miniszter kabinetfőnökeként dolgozott. Nem meglepő tehát az éles kritika, amit a szervezet megfogalmaz a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Az is nehezen volt értelmezhető, amikor a miniszterelnök-jelölt a minimálbért kritizálta, és úgy fogalmazott: nem feltétlenül tartja azt szükségesnek.

Később aztán azt is mondta, hogy a minimálbér-emelés tragédia lenne. A baloldal nem is szavazta meg végül a béremelést, ennek ellenére néhány napja egy, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón már minimálbér-emelésről beszéltek. Megszólalásaiban nem tud koherenciát felmutatni a baloldal jelöltje, mindenesetre lobbista múltja mellett már könnyebben érthetők az ellenérzései a kormány rezsicsökkentésével szemben.

Kapcsolódó írásaink