Belföld

Pedagógussztrájk a béremelés ellenére

Rétvári Bence: Azok, akik nap mint nap gyerekekkel találkoznak, az ő védelmük érdekében is oltassák be magukat

Jövőre tízszázalékos emelést, azután pedig egy jóval nagyobb volumenű bérfejlesztést ígér a kormány a pedagógusoknak. A szakszervezetek sztrájkja részben a kötelező oltás elleni tiltakozás lenne.

Pedagógussztrájk a béremelés ellenére
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett január 31-re a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, továbbá meglebegtették a március 16-i országos sztrájk lehetőségét is. A béremelés mellett követelik az állami oktatási intézményekben dolgozók kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonását.

A humán tárca még csütörtökön úgy reagált: „A pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója. A baloldal minden választási kampányban dróton rángatja a pedagógus-szakszervezeteket, és politikai akciókra veszi rá őket. Teszi ezt úgy, hogy a baloldal kormányzása idején több ezer pedagógust tett az utcára, elvett tőlük egyhavi bért.”

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke tegnap az ATV-ben úgy vélekedett, azzal, hogy december 15-től fizetés nélküli szabadságra kell küldeni az oltatlan pedagógusokat, „három–ötezer kolléga fog kiesni a rendszerből” januártól, miközben jelenleg is hiányzik kétezer. A parlament december 6-i ülésén is többször szóba került ez a téma. Akkor azonban a jobbikos Csányi Tamás még tizenötezer oltatlan pedagógus pályaelhagyásával riogatott, és azt állította, már most is tizenkétezres (!) a hiány. Mindebből arra következtetett, hogy veszélybe kerül a közoktatás működése.

Rétvári Bence államtitkár válaszul felidézte a szakszervezetek márciusi nyilatkozatát, amely szerint „addig ne nyissák meg az iskolákat, amíg nem kapta meg minden nevelés–oktatásban részt vevő munkavállaló az oltást.” Tehát azt követelték, hogy mindenki, aki az iskolákban dolgozik, kapja meg az oltást, és utána lehessen újraindítani az iskolákat. Pontosan azt követelték, amit most a kormány előír, hogy azok, akik nap mint nap gyerekekkel vagy akár szülőkkel is találkoznak, ne csak a saját maguk, a saját családjuk, barátaik védelme érdekében, hanem a gyermekek védelme érdekében is oltassák be magukat – mutatott rá az államtitkár.

Hozzáfűzte, „azt hiszem, ez méltányolható kérés minden magyar szülő nevében, hogy akikre rábízza a gyermekét, azok a lehető legnagyobb védettséget élvezzék”. Ezt az intézkedést az állami iskolákban a kormány meghozta, a nem állami iskolákban pedig a fenntartó dönt. „Arra törekszünk, hogy az iskolák minél biztonságosabb helyek legyenek” – jelentette ki Rétvári, utalva az 5–11 év közötti gyermekek oltására is.

A szintén jobbikos Ander Balázs azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz, az „elszegényedett” pedagógusokról. Orbán Viktor azt mondta, „a pedagógusbérek Magyarországon alacsonyak, és elmaradtak a rivális ágazatok mértékétől. Ezen változtatni kell. A következő évben tízszázalékos pedagógusbér-emelést tudunk végrehajtani, és a következő időszakban, reményeink szerint a választások megnyerését követően pedig meg tudjuk ismételni azt az intézkedéssorozatot, amelyet 2013–14-ben tettünk, amikor az összes közalkalmazotti ágazat közül elsőként a pedagógusok bérét emeltük meg mintegy ötven százalékkal. Azóta az idő ezt már fölmorzsolta, a pedagógusoknak igazuk van, joggal érvelnek amellett, hogy következzen egy, a korábbihoz hasonló bérrendezés. Ez meg is fog történni” – szögezte le a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink