Belföld

Márki-Zay fegyverhordozója nem hisz az esélyegyenlőségben

A baloldali jelölt szárnysegédje szerint az általános választójognál meg kellene különböztetni az embereket, a fiatalok pedig nem válhatnának képviselővé

„Radikális is vagyok, mert nem hiszek a segélyezésben, sőt még az esélyegyenlőségben sem. Biztos, hogy szépen hangzik ez az egyenlősdi, de értsük már meg, hogy olyan sosem lesz, hogy mindenki egyenlő” – állapította meg egykor Kész Zoltán, aki ma Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt szárnysegédje.

Márki-Zay fegyverhordozója nem hisz az esélyegyenlőségben
Az ellenzék vezére nem csupán a minimálbért tartja feleslegesnek, a választójogot is jelentősen átírná, ha segédjére hallgatna
Fotó: MH/Török Péter

Mára megszüntetett blogjában ennél is velősebb megállapításokat tett: „Nem hiszek az általános választójogban, mert amíg a nem adózó szavazata egyezik az adózóé­val, addig csak a demagógia és a populizmus uralja a politikai kultúrát vagy kultúrálatlanságot.” Ugyanitt azt is írta: „Eltiltanék mindenkit a politizálástól, aki 1990 előtt bármilyen politikai pozíció­ban volt. Nem engedném, hogy fiatal, munkát még messziről sem ismerő emberek bármilyen képvise­lőséget vállaljanak.”

Kész rátermettségéről árulkodik az a videó is, amit Márki-Zay Péter osztott meg a közelmúltban a Face­book-oldalán. Ebben Márki-­Zay közli, hogy Késszel Varsóba utaznak, ahol több emberrel is találkoznak, majd Késztől várt segítséget, valójában kikkel is. A kissé ziláltnak tűnő megszólított azonban hebegni kezdett. „Nohát elsősorban a mai nap találkozni fogunk Simon… aaa… mmm… hirtelen akartam mondani…. Holovnyával…” – bökte ki végül.

A nagy szervező Kész azonban hamar túllendült a fennakadáson, és veretes szónoklatba kezdett. Ennek lényege az volt, hogy a lengyelek majd meglátják, a baloldalon vannak a komoly politikusok, nem olyanok, mint „a Putyin-bérenc Salvini és a Putyin-bérenc Orbán”.

Márki-Zay lelkes fegyverhordo­zója, Kész Zoltán 2004-ben rövid ideig a Fidesz tagja volt, majd 2015-ben függetlenként, az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Magyar Liberális Párt, a MoMa és a Lokálpatrióták támogatásával indult a veszprémi időközi választáson, amit Navracsics Tibor EU-biztosi kinevezése miatt kellett kiírni. Ezt ugyan megnyerte, de képviselői pályafutása 2018-ban véget is ért. Ma a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom vidékért felelős alelnöke.

A napokban azt is megírtuk, hogy Márki-Zay Péter miként vélekedik a szociális juttatásokkal kapcsolat­ban. „Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se” – közölte.

Kapcsolódó írásaink