Belföld

Háromszáznál több határsértő naponta

Két embercsempész volt a Mórahalomnál hétfő éjjel halálos balesetet szenvedő kocsiban

Szerdán összesen 365 határsértőt tartóztattak fel – derül ki a Police.hu tegnap közzétett összesítőjéből. A feltartóztatott illegális migránsok afgán, szír, líbiai, tunéziai, új-guineai, marokkói, algériai, török, indiai, palesztin, szudáni, kameruni, ghánai és haiti állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Emellett hat esetben indult büntetőeljárás embercsempészés miatt.

A rendőrség hivatalos oldalán közzétett információk szerint nem egy, hanem két embercsempész ült abban az autóban, amely hétfőn éjszaka szenvedett balesetet Mórahalomnál, ahol egyikük életét vesztette. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Bűnügyi Technikai Főosztályának munkatársai közösen dolgoznak a baleset áldozatainak azonosításán. A munka során megállapították, hogy az egyik elhunyt egy szerb férfi.

A nyomozás adatai szerint a két csempész Ásotthalom közelében vette fel az illegális migránsokat, majd Szeged irányába indultak velük. A járművet a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az a szerb állampolgár vezette, aki a későbbi balesetben a helyszínen meghalt. Rajta kívül hat illegális migráns vesztette életét. A sofőr társa és három határsértő megsérült. A rendőrök az életben maradt szerb férfit elfogták, előállították és őrizetbe vették. Az ügyészségen embercsempészés bűntette elkövetésének gyanúja miatt kezdeményezik letartóztatását.

Kapcsolódó írásaink