Belföld

Saját magát leplezte le Karácsony Gergely közműholdingja

Levelet írt a Metropolnak a fővárosi közműholding, amelyben beismerik, hogy kirúgások voltak a fővárosi közműcégeknél - írta meg az Origo.

Saját magát leplezte le Karácsony Gergely közműholdingja
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH / Purger Tamás

A Metropolnak a BKM Budapesti Közművek Nonprofit azt írta: „a BKM létrejötte óta dolgozói munkaviszony megszűnésére kizárólag a normál tevékenység részeként felmerülő természetes fluktuáció (nyugdíjazás, fegyelmi elbocsátás, munkavállalói felmondás, minőségi csere) formájában került sor néhány esetben.”

Ezt hívják „lopakodó elbocsátásoknak„: amikor nem pótolják a távozókat, nem töltik fel az üres státusokat - írja a Metropol.

A BKM azt is írta, „...az FKF Nonprofit Zrt. menedzsmentje hozott – a főpolgármesteri bejelentéstől függetlenül, időben azt messze megelőzően – döntést még 2020 október végén a létszám csökkentéséről. Ez alapján történt meg azon folyamatok és munkakörök átvizsgálása, amelyek elláthatók a munkakört betöltő személyek számának csökkentésével és a feladatok racionálisabb szervezésével.

A közlemény szerint a valóság az, hogy összesen 17 fő munkaviszonya szűnt meg, amelyből összesen 4 fő dolgozott fizikai munkakörben.” Ezzel szemben a valós szám ennél jóval magasabb lehet, írja a Metropol.

Azt is megerősítik, hogy a kéményseprőcégnél csoportos leépítés történt:

„...a jogszabályban a feladat ellátására a továbbiakban kötelezett szervezet a tevékenységet korábban ellátó Főkétüsz-munkavállalókat nem kívánta állományba venni. ...A Főkétüsz által fenti okok miatt végrehajtott csoportos létszámleépítés 2021. áprilistól valósult meg, míg a megmaradó Főkétüsz-tevékenységek és -munkavállalók 2021. szeptember 1-jével olvadtak be a megalakuló BKM Nonprofit Zrt-be.”

Azt sem cáfolják, hogy az FKF-nál is tisztogatnak, sőt mint írta Metropol, még belső levelezés is volt arról, hogy az elküldöttek létszáma ne érje el a csoportos létszámleépítés határát.

További részleteket olvashatnak az Origo oldalán.

Kapcsolódó írásaink