Belföld

Evangélikus püspök: Közösségeink a családra, férfi és nő házasságára épülnek

A teremtés rendje szerint az emberi közösségek legkisebb egysége a család, ami egy férfi és egy nő házasságára épül - mondta Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke szerdán az M1 aktuális csatorna híradójában.

Evangélikus püspök: Közösségeink a családra, férfi és nő házasságára épülnek
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az evangélikus püspököt a magyarországi történelmi egyházak múlt heti, a házasság zsidó-keresztény értékrendjének fontoságát hangsúlyozó közös nyilatkozatáról kérdezték.

Kondor Péter kiemelte: Jézus születése, Isten „hozzánk hajló szeretete” és megjelenése a világban nem törölte el a teremtettség rendjét, azokat az alapokat, amelyekre az emberi közösségek épülhetnek. A közösségi együttélés legkisebb egysége a család, annak alapja pedig az egy férfi és egy nő között kötött házasság, Isten előtti szövetség, amely megteremti a lehetőséget az élet továbbadására.

Elmondta, az egyházak fontosnak tartották, hogy advent idején újra megerősítsék a bibliai alapokat egy olyan korban, amelyben sokan próbálják újragondolni a házasság fogalmát.

Kitért arra: Ferenc pápa házasságról szóló megnyilatkozásai jelzik, hogy nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban a keresztények nagy többsége ma is ugyanígy, a Szentírás alapján gondolkodik a házasságról. „Mi, evangélikusok külön szoktuk hangsúlyozni, hogy amíg a Szentírás alapján valami másról meg nem győznek bennünket, addig nem tudunk eltérni attól, ami az életünk alapját jelenti” - fogalmazott Kondor Péter.
 

Kapcsolódó írásaink