Belföld

Köves Slomó: Mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére

Mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére, különösen akkor, amikor az embereknek problémákkal és krízisekkel teli világban kell eligazodniuk - közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kedden az M1 aktuális csatornán, a magyarországi egyházak múlt heti közös nyilatkozatával kapcsolatban. Ebben az aláírók a házasságra és a családra vonatkozóan a zsidó és keresztény értékrend fontosságát hangsúlyozták.

Köves Slomó: Mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére
Köves Slomó: Mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére
Fotó: MH

Köves Slomó kiemelte: az egyházak feladata, hogy az értékek megerősítésén és a tanítások ismeretterjesztésén keresztül erőt adjanak az embereknek a nehéz időkben, ezért fontosak az ilyen nyilatkozatok.

Emellett azonban fontos az is, hogy az egyházak vezetői, tanítói, papjai, rabbijai saját életükkel példát állítsanak, és megmutassák, hogy a boldogsághoz, jóléthez vezető út része a család, és mekkora öröm, amikor egy család „egészséges környezetben” gyermeket nevel - fűzte hozzá. Mint mondta, kezd elfelejtődni, hogy a sok évezredes értékek - például az egyistenhit, a tízparancsolat - az európai civilizáció fontos értékei.

A rabbi örömét fejezte ki, hogy a teológiai kérdésekben sokéves vitát maguk mögött tudó egyházak megtalálják a közös értékeket, és összefogással megerősítik az embereket abban, hogy ezek az értékek a 21. században is fontosak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyarországi egyházak múlt csütörtöki közös nyilatkozatával kapcsolatban a honlapján azt írta: „a szövetség neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével”. Az emberi lény méltósága feltétel nélküli, az emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és kriminalizálni orientációja, identitása, boldogságkeresése miatt - emelték ki, hozzátéve: az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót. „A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük” - írta a Mazsihisz, amely a vonatkozó mondat értelmének átgondolását javasolja.

Kapcsolódó írásaink

Biztonságban a hazai zsidóság

ĀNovák Katalin: Magyarországon az ellenzéki szövetségben egy nyíltan antiszemita párt, a Jobbik is kulcsszerepet játszik, és ennek semmilyen nemzetközi visszhangja nincs