Belföld

Kabul egykori rózsája Óbudán is vádaskodik

Varga Mihály: Az egyetemi modellváltással lehetőség nyílt arra, hogy az állam olyan ingatlanokat adjon át az intézménynek, amelyek kiválóan hasznosíthatók oktatási és sportcélokra is

„Javaslom, hogy a kétes szálloda- vagy lakásépítési ügyleteket ne az Óbudai Egyetem fejlesztései­nél, hanem a Városháza-botrány, a Mocsárosdűlő-botrány vagy a III. kerületi polgármester által pia­ci ár alatt eladott, majd lebontott, 223 éves Bivalyos-csárda körül keresse” – vágott vissza Szabó Tímeának a pénzügyminiszter.

Kabul egykori rózsája Óbudán is vádaskodik
Szabó Tímea a külföldi befolyás ellen demonstrált egy korábbi ülésnapon
Fotó: Szabó Tímea Facebook-oldala

Amióta Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula a Városháza-botrányról nyilvánosságra hozott Anonymus-videóban azt mondta, hogy „most vannak ugye ezek a külföldön kiképzett figurák, mint a Szabó Tímea, Kabul rózsája, ugye ő a CIA-nek dolgozott kint Kabulban”, azóta a Párbeszéd társelnöke minden egyes nap a kormányt támadja. A pénzügyminisz­terhez például írásbeli kérdést intézett, azzal a meglepő feltételezéssel, hogy az Óbudai Egyetem szálloda- vagy lakásépítési fejlesztéseket indítana-e a Római parton.

Varga Mihály válaszában rámutatott: a baloldali kormányzat alatt kötött előnytelen PPP-szerződések következményeként az egyetem évente ötszázmillió forintot kényszerült fizetni egy magáncégnek az egyik oktatási épület és a diákotthon használatáért. Az intézménynek eddig sportolásra alkalmas területei sem voltak, azokat szintén bérelni kényszerült.

Az egyetemi modellváltással azonban lehetőség nyílt arra, hogy az állam olyan ingatlanokat adjon át az intézménynek, amelyek kiválóan hasznosít­hatók oktatási és sportcélokra is. „Javaslom képviselő asszonynak, hogy a kétes szálloda- vagy lakás­építési ügyleteket ne az Óbudai Egyetem fejlesztéseinél, hanem a Városháza-botrány, a Mocsárosdűlő-botrány vagy a III. kerületi polgármester által piaci ár alatt eladott, majd lebontott 223 éves Bivalyos-csárda körül keresse” – vágott vissza a tárcavezető, aki Óbuda országgyűlési képviselője is.

Amint arról beszámoltunk, a Kontra.hu szerint egy amerikai külügyi alkalmazott állhat Szabó Tímea nemzetközi karrierje mögött. A hírportál felidézte, hogy a Párbeszéd jelenlegi társelnöke és Daniel Langenkamp életútja korábban hosszú ideig, sokszor össze­ért, Bu-da­pesten újságíróként dolgoztak angol nyelvű lapoknak, Bostonban közös kutatásban vettek részt, Kabulban pedig terepmunkán szolgálták a bevándorlás ügyét. Sőt, a washingtoni Fehér Háztól kétpercnyi sétára laktak.

Szabó Tímea hajdani, amerikai mentora jelenleg a kijevi amerikai nagykövetség sajtóattaséja, az amerikai külügyminisztérium törökországi irodaveze­tője és a washingtoni székhelyű migrációs hivatal tanácsadója. Szabót még szegedi egyetemistaként fedezte fel a kommunikáció szakon, akinek innen vezetett az útja Washingtonba, majd onnan tovább Afganisztánba, az ENSZ-misszióba, egy menekülttáborba, ahol Kabul rózsájaként emlegették. Szabó egyébként tagadja, hogy bármilyen köze lenne az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez.

Kapcsolódó írásaink