Belföld

Megalakult a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központ

A klinikai orvostudományi kutatások összefogása érdekében Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központot (NOKK) hozott létre az Egészségügyi Tudományos Tanács a kormányzat támogatásával - jelentette be Kásler Miklós, a NOKK alakuló ülésén hétfőn, Budapesten.

Megalakult a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központ
Kásler: A NOKK-nak a többi között az a feladata, hogy kutatási prioritásokat határozzon meg a klinikák, illetve az egyetemek számára
Fotó: MTI/Emmi/Bartos Gyula

A NOKK-nak a többi között az a feladata, hogy kutatási prioritásokat határozzon meg a klinikák, illetve az egyetemek számára, mindennek nyomán pedig javítson a nemzet egészségügyi állapotán - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

A politikus hangsúlyozta: a NOKK létrehozásától azt várja, hogy Magyarország hosszú időn keresztül megőrizheti a klinikai vizsgálatok terén betöltött vezető szerepét. Ennek érdekében a klinikai vizsgálatok szervezése területén az Egyesült Államokban működőhöz hasonló struktúrát alakítottak ki.

Egyúttal biztosítani kívánják a kutatási hátterét nemcsak a gyógyszergyárak által kezdeményezett kutatásoknak, hanem a betegágy mellett folyó kutatásoknak is - tette hozzá.

Arról is szólt, hogy az orvostudományi kutatások támogatása érdekében létrehozták a nemzeti Egyészségügyi Kutatási Ügynökséget is, amely segíti a klinikai kutatási hálózat, a kutatási központok kialakítását, illetve az orvostudományi kutatásokhoz kapcsolódó képzéseket szervez.

A NOKK a tárca és az ETT harmonikus együttműködésének a gyümölcseként jött létre - mondta Kásler Miklós.

Dóczi Tamás, a NOKK elnöke hangsúlyozta: a központ létrehozása azt a célt is szolgálja, hogy jobban érvényesüljenek a klinikai szempontok a tudományos kutatásban, illetve válasz arra az igényre, hogy felgyorsuljon a kutatási eredmények beemelése a klinikai gyakorlatba.

Mandl József, az ETT elnöke úgy vélekedett, hogy a NOKK létrehozása egy régi tradíció feltámasztása, amelynek nyomán a nemzetközi, amerikai, francia, brit gyakorlatnak megfelelő rendszer jön létre.

Az egységes betegellátó rendszer működése mellett, a klinikai kutatások ma már az ellátás részét képezik. A NOKK létrehozása nyomán az ETT-ben tevékenykedő mintegy 150 szakember hatékonyan be tud kapcsolódni a klinikai kutatások értékelésébe és véleményezésébe, az ezzel kapcsolatos munkába - mondta a professzor.

Kapcsolódó írásaink