Belföld

Budai Gyula: Karácsony azonnali hatállyal mondjon le!

Budai Gyula, a Fidesz képviselője hétfőn napirend előtti felszólalásban Fónagy Jánost, a a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárát kérdezte a budapesti Városháza ügyében.

Budai Gyula: Karácsony azonnali hatállyal mondjon le!
Budai Gyula, a Fidesz képviselője felszólal az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

A Gyurcsány-Bajnai-kormány minden idők legkorruptabb kormánya volt, a Városháza-ügy pedig jól bizonyítja, hogy Gyurcsány és Bajnai emberei elfoglalták a Városházát ahol egy olyan jutalékos rendszer működik, ahol az értékesített ingatlanok tíz százalékát le kell adni Kiss Ambrus főpolgármesternek - emlékeztetett napirend előtti felszólalásában Budai, aki részletesen idézte fel az eseteket, amelyek bizonyítják, hogy Bajnai és Gyurcsány embereinek korrupciós ügyeivel, ingatlanmutyijaival van tele a Városháza.

Budai emlékeztetett arra is, hogy az Anonymus hangfelvétele alapján Bajnai Gordon két embert ajánlott Karácsony Gergelynek: Tordai Csabát és Kiss Ambrust, mindketten a Bajnai-kormány államtitkára volt.

„Karácsonyék továbbra is tagadják, hogy az ingatlanok értékesítésével Berki Zsoltot bízták meg, pedig ő a Városháza »táskás embere«” - hangsúlyozta Budai.

„A Városházán egy jutalékos rendszert működtető maffiaszerű hálózat működik, amelynek tagja Berki Zsolt, Barcs Balázs Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és maga Karácsony Gergely főpolgármester is. A Nemzeti Nyomozó Iroda 14 nyomozati eljárást folytat az ügyben. Mai hír, hogy több helyszínen a rendőrség nyomozói házkutatást tartottak befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, csalás, hivatali vesztegetés, hűtlek kezelés miatt folyik a nyomozás” - hangsúlyozta Budai, kiemelve: a nyomozóhatóságoktól a közvélemény elvárja, hogy teljeskörűen tárják fel az ingatlanmutyikat, a Fidesz pedig követeli Karácsony Gergelytől, hogy azonnali hatállyal mondjon le és távozzon a közéletből.

Fónagy János államtitkár azt válaszolta: olyan nyugodt évtizede az országnak, mint az elmúlt tíz évben volt, az elmúlt száz évben nem volt. Hangsúlyozta: a kormányoldal sem tökéletes, ahogyan az ellenzék sem az, de az biztos, hogy a 2002 és 2010 közötti kormányok mintegy 200 céget adtak el közel 800 milliárdért, úgy, hogy az államadósság az egekbe szökött, és a munkanélküliség is soha nem látott mértéket ért el.

Ezzel szemben - folytatta - 2010-ben a kormány véget vetett az állami vagyon kiárusításának, deklarálta, hogy társadalompolitikai célokra hivatkozva privatizációt nem lehet végrehajtani, vagyongazdálkodás kizárólag az állami vagyon gyarapítása céljából lehetséges. Ennek eredményeként 2010 óta az állami vagyon több mint 6000 milliárddal növekedett, jelenleg mintegy 17 700 milliárd forint, ami 2010-hez képest 50 százalékos emelkedést jelent - emelte ki, hozzátéve, hogy eközben a költségvetés átvállalta az önkormányzatok adósságát, segítette a családokat, és fenntartja a rezsicsökkentést.

Objektum doboz

Dömötör: 2010 óta 7000 milliárd forinttal nőtt a nemzeti vagyon mértéke

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Tóth Bertalannak (MSZP) adott válaszában azt hangsúlyozta: 2010 óta 7000 milliárd forinttal nőtt a nemzeti vagyon mértéke, 50 százalék fölé bővítették a stratégiai szektorokban a hazai tulajdon arányát, jól szolgálva ezzel a magyar gazdaság érdekeit, ennek eredménye pedig a 6 százalékos gazdasági növekedés és a korábbi ráta harmadára zuhanó munkanélküliség.

Az ilyen eredményeket nem adják ingyen, nem adják könnyen - jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva, mindehhez szükség volt arra is, hogy jobban megérje munkából, mint segélyből élni.

Hangsúlyozta: az általánosságokon túl nem látni, milyen lesz a baloldal gazdaságpolitikája, de miniszterelnök-jelöltjük „eléggé szörnyű dolgokat mond”, és nem támogatja a magyar családoknak érdemi segítséget jelentő lépéseket, tervei pedig önmagukban is érzéktelenek.

Kapcsolódó írásaink

Elutasított minimálbér

ĀMárki-Zay Péter nem tartja szükségesnek a minimálbért, pedig az – és a garantált bérminimum – felfelé hajtja a többi bért, de az egyéb juttatások és támogatások összegét is