Belföld

Tíz év alatt több mint 1500 egyházi közösségi tér újult meg vagy épült fel

Tíz év alatt több mint 1500 katolikus, görögkatolikus és protestáns egyházi közösségi ház és közösségi tér újult meg vagy épült fel a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Tíz év alatt több mint 1500 egyházi közösségi tér újult meg vagy épült fel
Diákok műsora a XIII. kerületi Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia új közösségi terének avatásán
Fotó: MTI/Kovács Attila

Soltész Miklós a XIII. kerületi Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia új közösségi terének avatásán hangsúlyozta: közösségeket építenek és közösségeket szeretnének teremtetni a jövőben is és közösséget szolgál ez a tér is.

Az államtitkár szólt arról, hogy a Szent Margit-templom és plébánia nagyszerűen szolgálja a helyi közösséget, valamint sok nem kerületbeli fiatalt is vonz. Köszöntőjében arról is beszélt, hogy a Budapesten idén megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kötődően is felmerült a közösségi termek, templomok felújítása.

A felújított és újonnan kialakított egyházi közösségi terek Magyarország megújulását, erősödését és megmaradását szolgálják - hangoztatta.

A közösségi teret és használóit Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A főpásztor a többi között arról beszélt, hogy a szentségi hatása van az egyház közösségi életének a liturgián kívül is. „(...) ez a közösség is az Atyával és a Fiúval kapcsol össze minket” - hangoztatta.

Erdő Péter elmondta, hogy a katolikusoknak az élet egyre több területén kell kimutatniuk az összetartozásukat, amihez meg kell, hogy ismerjék egymást, a közösségi terek pedig ehhez nyújtanak segítséget.

Monostori László esperes, plébániai kormányzó köszönetet mondott a közösségi tér kialakításához nyújtott segítségéért a főegyházmegyének, a magyar kormánynak és a kerületi önkormányzatnak.

Tóth József(MSZP) polgármester kiemelte, hogy a XIII. kerület olyan térrel gyarapodik, amelyben a hitéleti tevékenységet még nagyobb létszámban, még jobb körülmények között tudják gyakorolni hívek. A kerületben az önkormányzat és az egyházak kapcsolata kiegyensúlyozott - tette hozzá.

A Szent Margit templom közvetlen közelében lévő társasházban található egykori plébánosi lakásból átépítéssel és funkciókiváltással három közösségi termet, egy tárgyalót, két irodát, továbbá konyhát, vendégszobát és fürdőszobát alakítottak ki. A mintegy 210 négyzetméteres, egybenyitott új plébániát immáron a közösség teljes egészében birtokba vehette. Az új közösségi teret nagyszerű belsőépítészeti és lakberendezési megoldások teszik funkcionálissá és mégis elegánssá. A három közösségi tér a hangszigetelt mobilfalaknak köszönhetően egybenyitható, így nagyobb rendezvény alkalmával akár 85 ember is kényelmesen helyet tud foglalni a modern, légkondicionált nagyteremben.

Kapcsolódó írásaink

Nyolcszáz év közös emlékei

ĀMinden nemzet számára lényeges tisztán megismerni a történelmet – mondta Kásler Miklós az Ars et virtus című tárlat megnyitóján