Belföld

Bajnai Gordon amerikai kapcsolatai

A Városháza-ügy legújabb felvételén Bajnai Gordon bizalmasa cáfolja Karácsony Gergely állításait, baloldali kapcsolataival henceg és Soros György befolyását taglalja

A Városháza-ügy legújabb felvétele arról árulkodik, hogy Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig min­den pénzt külföldről kap – lényegében ezt mondta Gansperger Gyula azon az egyeztetésen, amelynek hanganyagát Anonymus hétfőn tette közzé.

Bajnai Gordon amerikai kapcsolatai
Bajnai Gordon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egyre szövevényesebb Városháza-ügy hétfőn nyilvánosságra került felvételén Gansperger Gyula, a baloldali kapcsolatait ecsetelő üzletember beszélt arról is, hogy az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is. Érdekes mondatok hangoznak el továbbá arról, hogy valójában kik fizetik a baloldali szakértőket, politológusokat.

Karácsony Gergely napok óta igyekszik elhitetni, hogy Gansperger Gyula fideszes üzletember, és arra következtetésre jutott, hogy a Városháza-gate-hez a baloldalnak semmi köze nincs, a hatalmas épületet fideszesek akarták megvenni. A főpolgármestert Anonymus hétfőn napvilágra került felvételén éppen Gansperger cáfolta meg, aki az orosz befektető képviselőjével beszélgetett a hanganyagon. Gansperger önmagát, a politikai kapcsolatait mutatta be néhány múltbéli történeten keresztül.

„Ugye a Wallisnak voltam a vezérigazgatója, a szoci kormány alatt, és kértünk a szociktól – akkor még ugye ők voltak az urak – egy dolgot, hogy azt intézzék el nekünk, mert különben nem tudtuk volna megcsinálni. És mondták, hogy 30 millió forint. Hát, mondtam, hogy tessék elmenni a Tiborhoz (Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa), mert ő a tulajdonos. Mi a f…sz közöm van nekem ehhez.

És mondták, hogy nem-nem, te is ott fogsz ülni (Gans­perger kopog az asztalon), mert a Tiborban nem bízunk. Ha te megígéred nekünk, akkor meg fogjuk kapni, mert egy olyan ember képviselte őket, akivel nagyon régóta jó viszonyban vagyok” – közölte Gansperger, aki bizonyára egy 2006 és 2010 közötti történetet idézett fel, ugyanis 2006-tól töltötte be a Wallis vezérigazgatói posztját, mert elődje, Bajnai Gordon az év közepétől már Gyurcsány Ferenc kormányában tevékenykedett.

Gansperger a folytatásban kijelentéseket tett, amelyek arra utalnak, hogy a baloldalon ma is mélyreható kapcsolatai vannak.

„Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye kik ezek az erők?” – teszi fel a kérdést Gansperger, amit meg is válaszol: „Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon (Bajnai Gordon baloldali exkormányfő). Most a szónak nem a rossz értelmében véve. Nem. Ő az a miniszter, volt miniszter, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel. Nyilván nem (…) a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom, micsodák, tehát megvan ennek a rendszere. (…) Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön. Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz.”

Gansperger a német szociáldemokraták alapítványa, a Friedrich Ebert Alapítvány kapcsán úgy fogalmazott: „Vannak ilyen ernyőszervezetek, amik így bejönnek (…), és ezek tartják az ilyen Kéri László-féle politológusokat. Mert valakinek fizetnie kell ezeket, meg a fiatalabbakat is. Nem abból élnek, amit az ELTE-n keresnek oktatóként, hanem ezeknek szerzői meg kiadványai vannak, konferenciák meg a t…köm tudja, mi. K…rva sok pénzt költenek erre a sleppre.”

A hitetlenkedő befektető képviselőjének a baloldali médiára is kitért, mert biztos információi szerint nemcsak a baloldali pártok, de a baloldali szakértők és a baloldali média is külföldi pénzből él, működik. A 444 helyzete különösen pikáns, ott – Gansperger ismeretei szerint – egyenesen Soros György befolyása érvényesül. (A teljes felvétel honlapunkon meghallgatható.)

A mostani már a sokadik nyilvánosságra kerülő egyeztetésrészlet azokról az üzleti tárgyalásokról, amelyek főként a hatalmas értéket képviselő Városháza eladásáról szóltak, de szó esett más fővárosi ingatlanok értékesítéséről. Az ügy miatt ugyan vizsgálóbizottságot állított fel a Fővárosi Önkormányzat, ám ennek a tevékenységét folyamatosan próbálják ellehetetleníteni, sőt ahogy a hétfői ülésen Soproni Tamás (Momentum), a bizottság alelnöke fogalmazott: „A Városháza eladását senki nem tervezi. Tehát az ügy nem létezik, amit a testület vizsgál.”

Ennek ellenére Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióveze­tője, a bizottság tagja hétfő reggeli sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kormánypárti tagok mindent megtesznek azért, hogy tisztázzák, mi történik a Városházán, a baloldali frakció körül, és hogyan mennek az ingatlaneladások. Arról beszélt, hogy „a kezdeti furcsaságok folytatódnak” a testület munkája körül. Közölte, a fővárosi vagyonkezelő munkatársait levélben keresték meg azért, hogy megismerhessék a társaság struktúráját: azt, hogy az ingatlanértékesítéseknél, pályázatoknál kinek mi a feladata, hogyan néz ki a pályáztatás és a lebonyolítás.

Láng Zsolt kijelentette, hogy mindent megtesznek az ügy tisztázásáért
Láng Zsolt kijelentette, hogy mindent megtesznek az ügy tisztázásáért
Fotó: MH/Purger TamásAzt kérték, hogy akik ebben részt vesznek, jöjjenek el és adjanak betekintést a folyamatokról a bizottság előtt, ám Bajnai Gordonhoz hasonlóan az összes érintett ugyanazt a választ adta: egyikük sem kíván megjelenni a bizottság előtt, és írásban válaszolnak a kérdésekre. A hétfős testület munkáját a négy baloldali tag igyekszik komolytalanná tenni, amit jól mutat, hogy előterjesztésük alapján az orosz titkosszolgálati módszereket is vizsgálni fogják, amit Láng Zsolt egyszerűen értelmezhetetlen felvetésnek nevezett. Egyetértés szinte csak abban mutatkozott, hogy a bizottság megbízatását meg kell majd hosszabbítani, és ezek szerint a testület a január 21-i ülésen fogadná el a jelentést.

Az ügyet a rendőrség is vizsgálja.

Kapcsolódó írásaink