Belföld

Feldman Zsolt: Meghátrált Bige László

A magyar kormányzat és gazdatársadalom összefogásának köszönhetően Bige László meghátrált, várhatóan Magyarországon értékesíti a műtrágyát a Nitrogénművek Zrt. - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Pécsen.

Feldman Zsolt: Meghátrált Bige László
Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy Bige László az elmúlt hetekben komoly bizonytalanságot és feszültséget keltett a magyar gazdálkodókban
Fotó: MH

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy a társaság tulajdonosa, Bige László az elmúlt hetekben komoly bizonytalanságot és feszültséget keltett a magyar gazdálkodókban, amikor - a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb termelési alapját veszélyeztetve - kilátásba helyezte, hogy termékét ezentúl külföldön értékesíti.

Az államtitkár szerint a magyar kormányzat és gazdatársadalom e bejelentést követő összefogásának köszönhető, hogy Bige László „meghátrált” és mégis a magyar gazdálkodók számára kívánja értékesíteni a társaság által megtermelt műtrágyát, ami óriási eredmény az ellátásbiztonság szempontjából.

Feldman Zsolt a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb input anyagának nevezte a gazdák által évente 1,8 millió tonna mennyiségben megvásárolt és felhasznált műtrágyát, amely szerinte a biztonságos termény- és élelmiszer előállítás egyik alapja.

Közölte, hogy ma a magyar műtrágyapiac 60 százalékát az ország egyetlen érdemi mennyiséget termelő műtrágyagyára, a Nitrogénművek Zrt. uralja.

Az államtitkár szerint „a legnagyobb magyar gyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb, legstabilabb partnereként” kellene megjelennie, ezért is „felháborító és elfogadhatatlan az a játék, amit Bige László és társasága a gazdálkodókkal végez”.

Utalt a „magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb botrányára”, ami szerint „a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László, a cégcsoportja és több más üzleti partnere a rendszerváltás utáni legnagyobb kartellel károsította meg a magyar mezőgazdaságot és gazdálkodókat” a műtrágya árának mesterségesen magasan tartásával. Kifejtette, a visszaélések hét éve alatt - saját számításaik szerint - legalább 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt.

A vidéki emberek arcul csapása Feldman Zsolt szerint, hogy „az így megszerzett extraprofitot a baloldali összefogás kampányának finanszírozás kívánják felhasználni”.

Feldman Zsolt szerint a kormány és a magyar gazdák legfontosabb feladata, hogy a magyar műtrágyát a hazai piacon tartsák, biztosítsák a biztonságos ellátást a magyar mezőgazdasági termelést és élelmiszerellátást garantálva, továbbá megteremtsék a következő évek biztonságát. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy bár a magyar műtrágya várhatóan egyelőre hazánkban marad, ugyanakkor „további óvatosságra” van szükség.

„Komoly figyelemmel kísérjük a műtrágyapiac hullámzását, mert minden magyar fogyasztónak és minden magyar lakosnak az érdeke, hogy ez az ellátási lánc idehaza ne szakadjon meg, és a gazdálkodók jó áron is hozzáférjenek ehhez a nagyon fontos mezőgazdasági termelési alapanyaghoz. Ebben kérünk összefogást a következő időszakban is, hiszen ez a következő fél év talán legfontosabb magyar mezőgazdaságot érintő kérdése jelen pillanatban” - fogalmazott.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke arról szólt, hogy a gazdák számára különösen fájó az egyik legfontosabb mezőgazdasági alapanyag elmúlt években megfigyelhető folyamatos drágulása és az elmúlt időszak bizonytalansága. Hozzátette: a műtrágya ára egy év alatt az ötszörösére emelkedett, ez pedig - ha kiegészül a növényvédő szerek és a vetőmagok árának emelkedésével - létbizonytalanságot okozhat a jövőben, főleg a kisebb területen gazdálkodók számára.

Példaként hozta fel, hogy a „kartellezések” okozta áremelkedésekre és a labilis piacra máris reagáltak a gazdák a megyében: a korábbi években megfigyelhetőnél jóval nagyobb területen vetettek kevésbé műtrágyaigényes haszonnövényeket, és csökkentik az alapanyagot igénylő gabonafélék arányát a földeken.

Jakab István: A magyar kormány célja, hogy biztonságos élelmiszerellátást teremtsen elérhető áron

A magyar kormány célja, hogy biztonságos élelmiszerellátást teremtsen elérhető áron, és ezt nem boríthatja fel egy, a magyar gazdákon meggazdagodott vállalkozó - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Kecskeméten sajtótájékoztatón pénteken.

Jakab István a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának székházában hangsúlyozta: a műtrágya a növények „üzemanyaga”, és ha ezt nem biztosítják a gazdák, csökken a termés hozama, amely megjelenik az árakban. Ez pedig már nemcsak a gazdákat, hanem valamennyi magyar állampolgárt érint - tette hozzá.

Megjegyezte, Bige László „jókor volt jó helyen”, amikor megszerezte azt a gyárat, amelyik mára a hazai nitrogénműtrágya-gyártásban meghatározó, hiszen a Magyarországon forgalomba hozott nitrogénműtrágya csaknem 50 százalékát az ő gyára állítja elő, és jelentős mennyiséget szállít külföldre is.

Úgyvélte, jogos elvárás lenne, hogy „a nehéz helyzetben legyen partnere a magyar gazdáknak”, hiszen áron alul, komoly banki segítséggel szerezte meg a gyárat, majd jelentős támogatást kapott mind a korszerűsítéshez, mind a piac kiépítéséhez.

Kapcsolódó írásaink