Belföld

Pénzeső után házkutatás

Hosszú csönd után a Pannónia Nyomda Kft. volt váci telephelyén tartott házkutatást az adóhatóság – erősítette meg lapunknak a NAV sajtóosztálya. Cseh Katalin momentumos EP-képviselő cége is érintettje az uniós pályázatok kapcsán indult büntetőeljárásnak.

Pénzeső után házkutatás
Cseh Katalin Brüsszelben Márki-Zay Péterrel, akit novemberben mutattak be ottani balliberális politikusoknak, és Cseh szuperlatívuszokban konferálta fel a magyar baloldal új üdvöskéjét
Fotó: Facebook / Cseh Katalin

A NAV nyomozói tartottak házkutatást Vácott, a Pannónia Nyomda Kft. Nádas utca 2. alatt egykori fióktelepén – válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Adó-és Vámhivatal sajtóosztálya egy sajtóhír nyomán, amelyet a Mandiner hozott nyilvánosságra. Lapunk kérdéseire, tekintettel arra, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, részleteket nem árultak el. Így azzal kapcsolatban sem, hogy az európai uniós pályázati pénzek felhasználása kapcsán indult nyomozásban történtek-e gyanúsítások.

Mint ismert, ez év nyarán a Városháza-botrányból ismert álarcos alak, Anonymus tett közzé egy videót, amelyben azt állította, egy ismert politikus cége, illetve a vele szoros kapcsolatban álló üzleti kör 4,8 milliárd forint uniós forráshoz jutott. A nyertes pályázók listájából derült ki, hogy Cseh Katalin cégéről, a Pannónia Nyomdaipari Kft.-ről van szó, s érintett a Nova-Inn Kft., a Mondat Kft. és a Holotech Hungary Kft. is, amelyek összesen 4,4 milliárd forintnyi uniós pénzt kaptak. Mint azt lapunk elsőként megírta, ezeket a vállalkozásokat Pest és Nógrád megyében az azonos címen bejegyzett fióktelepek kapcsolták össze.

A momentumos politikus 2013 és 2018 között a Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetője és tulajdonosa volt, ám 2018 elején Cseh Katalin megvált a családi ezüsttől. A Pannónia először 68 millió forintot nyert egy uniós pályázaton, később a Széchenyi 2020-on újabb 217,5 millió forinthoz jutottak hozzá. A második pályázatnál Cseh még közreműködött a benyújtásnál, ám politikai szerepvállalása miatt megvált üzleti részesedésétől, és a céget száz százalékban édesapja vajdasági üzlettársára, Halász Gábor nevére írták át. Rejtélyes, hogy a Pannónia Nyomda Kft., amely 2014 és 2020 február­ja között összesen tizenháromszor állt adótartozás miatt végrehajtási eljárás alatt, ilyen előélettel miként tudott uniós pályázaton egyáltalán nyerni. Az is különös, hogy a jelentős uniós pénzeső után 2021-ben már mérleget sem nyújtott be az új tulajdonos és ügyvezető.

Az ügyben Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentést tett, és a NAV Bűnügyi Igazgatóságán a nyomozást is elrendelték. Emellett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított az uniós pályázati pénzek kapcsán, a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) és a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot folytat az ügyben. Felmerült annak gyanúja is, hogy a pályázatokon elnyert támogatást nem a beruházások elvégzésére fordították, továbbá, hogy az új prototípusként beharangozott holografikus eljárást, az üzleti körhöz tartozó másik cég már korábban megvalósította.

„A friss fejlemények ügyében nagyon egyszerű kérdésünk van Cseh Katalin felé, aki európai uniós pénzek visszaélésszerű felhasználásával került kapcsolatba úgy, hogy maga is európai parlamenti képviselő: mikor fog ennek a korrupciós botrány hatására lemondani az európai parlamenti mandátumáról?” – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnapi videóüzenetében.

Kapcsolódó írásaink