Belföld

Márki-Zay összevissza kapkod

Habár eddig átverésnek tartotta, most már rezsicsökkentést ígér a baloldal jelöltje

Márki-Zay Péter gyorsan váltott taktikát az elmúlt hetekben, az azonban nem változott, hogy még mindig előszeretettel sértegeti a szavazóit.

Márki-Zay összevissza kapkod
Gyakran önmagának is ellent mond az ellenzéki miniszterelnök-aspiráns
Fotó: MH

A miniszterelnök-jelöltet nem egyszerű követni mostanság. Hónapokig támadta a rezsicsökkentést, a benzinárplafont, és azt javasolta a magyar embereknek, hogy ha spórolni akarnak, fogyasszanak kevesebb vizet, gázt és benzint. Ezután nemes egyszerűséggel átverésnek nevezte a kormány rezsicsökkentését.

Mindeközben előszeretettel rúgott bele a szavazókba, legutóbb a vidéki választókat nevezte egyszerű, tudatlan embereknek, akiket fel kell világosítani. Ez érthető módon kiverte a biztosítékot sokaknál nemcsak a szavazók, de még a koalíciós partnerek között is. Donáth Anna, a Momentum frissen megválasztott elnöke is kifejezte ellenérzését Márki-Zay kampányával szemben.

A hétvégén aztán már a pénzgyűjtésbe is belekezdett a baloldal jelöltje. Egy elegáns budapesti étteremben kapták lencsevégre a kétes hírű Bige László milliárdossal, aminek kapcsán Márki-Zay titkosszolgálati megfigyelést vizionált. Bigéről a Kétfarkú Kutya Párt hozta nyilvánosságra, hogy bár állítása szerint soha semmilyen állami támogatást nem kapott, tavaly mégis szert tett 283 millió forint állami támogatásra, amire azóta már nem emlékszik.

Az egyre kellemetlenebb helyzetben Márki-Zay egyre kínosabb gondolatokat oszt meg közösségi oldalán. A kormány húszszázalékos rezsicsökkentésével szemben ő hetvenhét százalékot ígért be, bár a jelenlegi intézkedéseket eddig teljes ostobaságnak tartotta, majd azt állította, hogy a Fidesz ellopja az emberektől a rezsicsökkentést.

Az ígéreteihez általában nem ragaszkodó Márki-Zay nemrég még úgy fogalmazott: „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat.” Ezen kijelentései alapján Márki-Zay a rezsicsökkentést a lakosságtól várja, így a szavazók a bűvös hetvenhét százalékot ennyivel kevesebb vízfelhasználással, áramfogyasztással, fűtéssel és ennyivel kisebb autóval érhetik el.

Kapcsolódó írásaink