Belföld

Akár az ördöggel is összefogna Márki-Zay

Miközben a baloldal miniszterelnök-jelöltje Karácsonyékkal kvaterkázik, Donáth Anna Momentum-elnök már bírálja az ellenzéki kampányt

A pénzgyűjtést igyekszik is felpörgetni Márki-Zay, egy videón a műtrágyakirállyal ebédel, szakértői csapatának gyöngyszeme viszont a humorista babérokra törő Kész Zoltán.

Akár az ördöggel is összefogna Márki-Zay
Márki-Zay Péter az egyszázalékos Párbeszéd politikusainak gyűrűjében
Fotó: Párbeszéd Magyarországért Face

Online tájékoztatót tartott szombaton az egyszázalékos támogatottságú Párbeszéd kongresszusa után a két társelnök, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, valamint Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Karácsony elmondta: ő fogja vezetni a párt választási listáját, de csak szimbolikusan, nem akar képviselő lenni. Arra készül, hogy kormányváltás esetén szövetségben dolgozhat majd főpolgármesterként az új kabinettel. A bejelentés után, a sajtó kérdéseinél már bontották a kapcsolatot, nehogy kínos témákról kelljen beszélniük.

Miközben Márki-Zay Karácsony pártjával kvaterkázott, a Momentum elnöke, Donáth Anna bírálta az ellenzéki kampányt, és magát a közös jelöltet is: a Jelennek adott interjúban a hódmezővásárhelyi polgármester által felállított migránsszámlálóról azt mondta, „nem ezeken az eszközökön keresztül fogunk a közös politikai kampányban tovább haladni”. Szerinte egyébként is lassú a baloldal, bár „nem dőltek hátra, a háttérben folyik a munka, de kifelé tényleg nem látszik, ami nem jó. Ha más nem nyomja meg a startgombot, majd megnyomja a Momentum” – jelentette ki Donáth Anna.

A pénzgyűjtésben mindenesetre már megnyomta a startgombot Márki-Zay Péter, a TV2 által nyilvánosságra hozott felvételen Bige László vörösbáróval látható egy étteremben. A kartellezéssel a magyar gazdákat megkárosító „műtrágyakirállyal” való találkozóról a baloldali miniszterelnök-jelölt azt mondta, „akár az ördöggel is összefog Orbán Viktor ellen”.

A baloldal csak abban reménykedhet, hogy Márki-Zay anyagi támogatói erősebbek, mint szakmai csapata, utóbbiról ugyanis a héten lesújtó képet mutatott az a reptéri videó, amelyet maga az ellenzéki kormányfőjelölt osztott meg Facebook-oldalán. Ezen Márki-Zay Péter közli: „És most indulunk Kész Zoltánnal Varsóba, találkozunk jó néhány emberrel, de ezt Zoltánra bízom, aki leszervezte ezeket a találkozókat. Zoltán légyszíves számolj be nekünk néhány találkozóról!” – szólítja fel segítőjét, mire a kissé ziláltnak tűnő Kész habogni kezd: „Nohát elsősorban a mai nap találkozni fogunk Simon… aaa mmm hirtelen akartam mondani… Holovnyával…” – vágja ki végül nagy nehezen a megfejtést.

A kiváló kontaktszervező hamar túllendül a fennakadáson, hogy nem jutott eszébe, kivel is fognak találkozni, és lendületes szónoklatba kezd, amelynek lényege, hogy a lengyelek majd meglátják, a baloldalon vannak a komoly politikusok, nem olyanok, mint „a Putyin-bérenc Salvini és a Putyin-bérenc Orbán”.

Kész Zoltán ezzel a produkcióval kvázi humoristaként nagy sikert aratott a közösségi oldalakon, ezért felidézzük, ki is Márki-Zay lelkes fegyverhordozója. Kész Zoltán 2004-ben rövid ideig a Fidesz tagja volt, majd 2014 végén függetlenként, az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Magyar Liberális Párt, a MoMa és a Lokálpatrióták támogatásával indult a Navracsics Tibor távozása miatt megüresedett Veszprém megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületének parlamenti képviselői mandátumára kiírt veszprémi időközi választáson, amit megnyert. Képviselői pályafutása azonban egyelőre véget is ért 2018-ban, amikor vereséget szenvedett Ovádi Pétertől, a Fidesz–KDNP jelöltjétől. A 2018 őszén alakult Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom vidékért felelős alelnöke.

A Wikipédia is felhívja a figyelmet nagy visszhangot kiváltó mondataira, például „nem hiszek az általános választójogban. (…) Nem hiszek a segélyezésben, sőt az esélyegyenlőségben sem.” „Eltiltanék mindenkit a politizálástól, aki 1990 előtt bármilyen politikai pozícióban volt. Nem engedném, hogy fiatal, munkát még messziről sem ismerő emberek bármilyen képviselőséget vállaljanak.”

Szokásos vasárnap esti bejelentkezésében Márki-Zay hosszas fejtegetésbe kezdett a Bige Lászlóval való találkozóról, szerinte arról csakis úgy szerezhettek tudomást, ha lehallgatják őket. Ezt azzal magyarázta, hogy eredetileg arról volt szó, hogy Bige irodájában tárgyalnak, aztán a megjelölt étterem helyett is másikat választottak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egy „nyilvános étterem nyilvános asztalánál” ültek, vagyis bárki megláthatta őket. Azt mondta, Bigével beszéltek a rezsicsökkentésről is, a nagyvállalkozó pedig elmagyarázta neki, „hogyan lop a Fidesz a rezsicsökkentésből”, amit majd „Hadházy csapatának” kell kivizsgálnia.

Ismét beszélt arról, hogy „csak a Fidesz telepít be migránsokat”, de ezúttal azt is igyekezett bizonygatni, hogy valójában a kormánypárt nézi trágyával etetett gombának a választóit, és megszokott arroganciájával közölte, gombás hasonlata „egy IQ-teszt volt, sajnálom, hogy sokan elvéreztek rajta”.

Tudatlan vidéki emberek

A bevándorláspárti Márki-Zay Péter közösségi oldalán közzétett videójában arról is beszél, hogy szerinte azok a vidékiek, akik ellenzik a bevándorlást, egyszerű, tudatlan emberek. A baloldali politikus ezáltal ismét, már sokadik alkalommal sértette meg a magyar választókat. Az említett rész (1:30:00 - 1:30:45) az alábbi videóban tekinthető meg:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink