Belföld

„Anarchiához vezetne, ha az ellenzék feles többséggel módosítaná az Alaptörvényt”

Hack Péter jogászprofesszor teljes abszurditásnak tartja, hogy hatalomra kerülése esetén a baloldal kétharmados támogatás nélkül is módosítani akarná az Alaptörvényt.

„Anarchiához vezetne, ha az ellenzék feles többséggel módosítaná az Alaptörvényt”
Hack Péter
Fotó: pecs.hit.hu

Az ELTE tanszékvezetője szerint egy ilyen lépés alapjaiban áshatja alá a jogrendszert és a társadalmi stabilitást, beláthatatlan következményekkel járhat az a folyamat, amit el akarnak indítani a baloldalon.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Karácsony Gergely főpolgármester még szeptemberben, egy az InfoRádiónak adott interjújában szólta el magát arról, hogy hatalomra kerülése esetén a baloldal kétharmados többség nélkül is módosítaná az Alaptörvényt, ehhez pedig az Európai Unió Bíróságát hívnák segítségül.

Hack Péter a Kontrának adott interjújában rámutatott: a baloldal azt az alapfelvetést, miszerint egyszerű többséggel is lehet alkotmányt módosítani, azzal az érvvel támasztja alá, hogy a kétharmad csak egy formális szabály, ez azonban alapvető tévedés.

A jogászprofesszor leszögezte: a kétharmados szabály nem egy formális szabály, hanem a parlamenti többség mögötti választói akaratot jelenti. Hozzáteszi: a kétharmados többség nem sorsolással jön létre, a számot nem egy random generátor dobja ki, hanem a kellő számú választói támogatásra utal. Azt jelzi, van-e elegendő választó, aki támogatja az adott politikai szándékot.

Hack Péter szerint a baloldal és az általuk felkért jogászok arra próbálnak megoldást találni, hogyan lehetne a választók akaratából alkotmányozni anélkül, hogy a választók azt kellő számban támogatnák. „Ez egy abszurditás” - fogalmazott a korábbi SZDSZ-es politikus, aki további aggályait is megfogalmazta az elképzelés kapcsán, a teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Kapcsolódó írásaink