Belföld

Milliós bírságot fizet az erdőkertesi orvos

Tarnai Richárd: Az akcióhétig a tizenkét éven felüli lakosság több mint hetven százaléka felvette az oltást, az országban legtöbben Pest megyében éltek a lehetőséggel

Először a kórházi oltópontokon kezdődött meg a munka, másodikként bekapcsolódtak a háziorvosok is, ami azt jelenti, hogy most a hét kórházunk mellett több mint ötszáz háziorvosunk végzi az immunizálást – nyilatkozta lapunknak Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Pest Megyei Oltási Munkacsoport vezetője.

Milliós bírságot fizet az erdőkertesi orvos
A kormányhivatalok végzik a vakcinaelosztás logisztikáját – ismertette Tarnai Richárd
Fotó: MH/Purger Tamás

– Folytatódik az oltási akcióhét. Pest megyében hány helyen vehetik fel a lakosok az oltást?

– Az oltási akcióhét nagyon jól sikerült, ezért is született meg az a döntés, hogy még kétszer egy héttel meghosszabbítják. Természetesen eddig is volt lehetőség az oltások felvételére, hiszen Magyarország időben gondoskodott a vakcinák beszerzéséről, és gyakorlatilag – szinte egyedül a világon – korábban hat-, most pedig, a Szputnyik elfogytával ötféle vakcinából lehet választani. Pest megyében elég jól állunk, hiszen az oltási akcióhét előtti utolsó összesítés szerint a tizenkét éven felüli lakosság hetvennégy százaléka már felvette az oltást, ami azt jelenti, hogy az országban legtöbben nálunk éltek ezzel a lehetőséggel.

– Hol volt lehetőség oltakozni?

– A helyszíneket a kezdetektől fogva a folyamatosan és fokozatosan, akár naponta változó igények szerint jelöltük ki. Először a kórházi oltópontokon kezdődött meg a munka, másodikként bekapcsolódtak a háziorvosok is, ami azt jelenti, hogy most a hét kórházunk mellett több mint ötszáz háziorvosunk végzi az immunizálást. Majd a szakrendelők is csatlakoztak az oltópontok listájához. Senkinek sem kell aggódnia, hogy nincs olyan hely a közvetlen közelében, ahol ne kaphatná meg az oltást. Az oltási akcióhéten jelenleg a kórházak fogadják az oltakozókat.

– Az oltási akció első hetében is sokan oltakoztak Pest megyében?

– Az egész országban nagy volt a népszerűsége, ami alól Pest megye sem kivétel. Az első héten hétszáznyolcvannégyezren vették fel az oltást, ebből a többség, hatszáznegyvenháromezren a harmadik oltást kérték, és volt mintegy százezer első körös oltás is. Az államnak az a feladata, hogy a lehetőséget biztosítsa. A magyar oltási rendszer nagyon világos, és nagyon egyszerű elv szerint működik. Az első fázisban a kormány az uniós vakcinabeszerzés mellett maga is rendelt vakcinát, ezért lehetett az, hogy Magyarország szinte elsőként érte el az ötven százalék fölötti átoltottságot.

A kormányhivatalok segítik a vakcinák elosztását is a kórházi és háziorvosi igények szerint. A kormányhivatalok végzik tehát a védekezés szinte teljes logisztikáját. Az utolsó fázis az orvosok feladata, az oltás beadása. Pest megyében külön mobil hűtőkocsit is beszereztünk, hogy a vakcinákat azon a hőmérsékleten tudjuk tárolni és szállítani, amelyet az adott oltóanyag megkíván. Kormányhivatalunk központi épületében berendeztünk egy szobát, ahol több speciális hűtőeszköz található, amelyek az előírt hőmérsékletet biztosítani tudják. Így szükség szerint tudjuk feltölteni az oltópontok készleteit. Ez a munka folyamatos.

– Decemberben kezdődik az öt és tizenegy év közötti gyermekek oltása. Erre már készülnek?

– Az Országos Oltási Munkacsoport már megkezdte az előkészítést, ahogy az ezzel kapcsolatos feladatot megkapjuk, azonnali végrehajtásba kezdünk. Felkészültünk erre a feladatra is, és természetesen állunk elébe.

– Nagy visszhangot váltott ki az erdőkertesi háziorvos esete, aki megtagadta az oltások beadását, majd végső lépésként a Pest Megyei Kormányhivatal bírságot szabott ki rá. Hol tart most az ügy?

– A védőoltások beadása a háziorvosok jogszabályban előírt feladata. Mi a fokozatosság elvét követtük. Először a járási tiszti főorvosunkat kértem, hogy beszéljen az orvos kollégával, ami sikertelen volt, hiszen nem volt rá fogadókészség. Ezután a Helyi Védelmi Bizottság elnökét, a járási hivatal vezetőjét kértem, hogy beszéljen a doktor úrral, hogy kötelezettség az oltások beadása, de ő sem járt sikerrel.

Ezután hoztunk egy határozatot, amelyben köteleztük őt a védőoltási tevékenység elvégzésére, és egymillió forintos bírságot szabtunk ki rá. A doktor úr ezt egyből a bíróságra vitte, ám a Budapest Környéki Törvényszék jogerősen nekünk adott igazat. Az ügynek eredménye is lett, hiszen a doktor úr felvette a kapcsolatot a népegészségügyi osztályunkkal, utána átvette a vakcinákat és oltott is. Volt tehát értelme határozottan fellépni az emberek életének megvédése érdekében.

– Kiadtak egy füzetet „Csak együtt sikerülhetett!” címmel. Miért tartották fontosnak a kiadvány megjelentetését?

– Az oltási folyamatban rengetegen vettek részt. Az orvosok, egészségügyi dolgozók előtt le a kalappal, mert emberfeletti munkát végeznek. Ők a fertőzésnek az egészségügyi részével szembesülnek. A honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem más feladatot lát el, ők a szervezettséget, a rend fenntartását biztosítják ebben a folyamatban. És itt vagyunk mi, a kormányhivatalban dolgozók, sok ezren az országban, akik az oltási program teljes logisztikáját koordináljuk. Azt szerettük volna megörökíteni, hogy mi történt 2020. január 31-e óta, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette az operatív törzs megalakulását.

Időrendi sorrendben összeszedtük, hogy mi, kormányhivatalban dolgozók, az államigazgatás képviselői milyen feladatot láttunk el a koronavírus elleni védekezés eddigi szakaszaiban, vagyis a Covid–19 elleni védekezés miként néz ki a mi szemüvegünkön keresztül. A kiadvány célja, hogy fejet hajtsunk azon kollégáink előtt, akik fáradságot nem ismerve ezekben a percekben is szállítják az oltóanyagot, a védőfelszereléseket azon helyszínekre, ahol az oltási folyamatok zajlanak, hogy minden adott legyen ahhoz, hogy az egészségügyi szervezetnek egyetlen dolga legyen: beadni az oltásokat, ezáltal végleg legyűrni a koronavírust.

Kapcsolódó írásaink