Belföld

Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi törvénye

Elrettentő szankciókat tartalmaznak az új szabályok a civilek szerint

Civil szervezetekkel együttműködve dolgozták ki a törvénymódosítást, amely szigorúan bünteti az állatkínzást, visszaszoríthatja a szaporítótelepeket, és elősegíti a felelős állattartást.

Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi törvénye
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Szigorúan lépünk fel az állatkínzókkal szemben. Megvédjük kedvenceinket!” – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán az Országgyűlés által kedden elfogadott új jogszabályokat. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a javaslat egyik előterjesztője szerint Európa egyik legerősebb állatvédelmi törvénye született meg. Kiemelte: szigorodtak a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal következményei.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra: „Nemcsak a jogszabályi környezetet szigorítjuk, de a felelős állattartást is biztosítjuk, amely mindannyiunk érdeke.”

Az állatvédelmitörvény-módosítás alapján 2022. január 1-jétől egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a szaporítás, három évig terjedő szabadságvesztéssel a visszaeső állatkínzó, öt évig terjedő szabadságvesztéssel a különösen visszaeső állatkínzó és az, aki méreg kihelyezésével több állatot elpusztít, emellett büntethetővé válik a mérgezés előkészülete is. Az állatviadalok szervezőin túl a résztvevők is büntethetők, a lefoglalt állatok kedvezőtlen elhelyezési körülmények között csak a legszükségesebb ideig tarthatók, továbbá szigorúbban büntethető a nagy nyilvánosság előtt elkövetett állatkínzás. Október 4-től pedig az állattartástól való eltiltás bejegyzésre kerül a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába.

A fideszes Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint az Európai Unióban is egyedülálló a szaporítók elleni fellépés. Különösen fontosnak tartja, hogy a javaslatot a civil szervezetekkel együtt dolgozták ki.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője tegnap az MTI-nek arról beszélt, hogy annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik, a törvények szigorításával a felesleges direkt és tudatlanságból eredő szaporítások visszaszorítása remélhető, és nagy segítség lehet az állatvédő egyesületeknek, amelyek sokszor tehetetlenek. Jelenleg az állatok illegális szaporításából, illetve az állatokkal szembeni visszaélésekből ered a sok kidobott, kóbor, szenvedő állat.

Az állatmentő, állatvédelmi feladatok nagy része megelőzhető lenne, ha a lakosság megfelelően bánna az állataival – jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy a bíróságok az állatvédelmi ügyekben a törvény adta lehetőségeket kihasználva szabják majd ki büntető ítéleteiket.

Kapcsolódó írásaink