Belföld

A Városháza előtti mutyik

Anonymus tizenhárom olyan ingatlant nevezett meg, amelyeken fű alatt adhatott túl a főváros

A fővárosi ingatlanmutyi irányítói elsősorban a Városházára fenték a fogukat, ám azt megelőzően már beindult a maffiaszerű értékesítés. Két DK-s vezetésű kerület is érintett lehet a jutalékos ügyekben.

A Városháza előtti mutyik
Az Istenhegyi úti, 844 négyzetméteres ingatlant „aranyáron” hirdették meg
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Anonymus által közzé tett hangfelvételekből már korábban kiderült, hogy úgynevezett jutalékos rendszerben működik a fővárosi ingatlanmutyi, amelynek főszereplői között Karácsony Gergely főpolgármester jobbkezét, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, a korábbi baloldali miniszterelnököt, Bajnai Gordont, továbbá a régi harcostársának tartott, a Wallis élén őt követő Gansperger Gyulát találjuk, illetve a Városháza „fantomját”, a Fővárosi Önkormányzatnál elméletileg semmilyen funkcióval nem rendelkező Berki Zsoltot, aki nélkül a legutóbbi videó szerint nem történhet ingatlaneladás, hiszen a segítsége nélkül nem lehet hibátlanul kitölteni a pályázatokat.

A megismert videók alapján a mások mellett Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közreműködésével is üzemelő rendszerben a vételár tíz százalékát kitevő jutalékért – vagyis csúszópénzért – személyre szabott pályázatokat írnak ki több száz milliós, illetve többmilliárdos ingatlanokra. A pályázó így teljesen biztosra veheti, hogy ő nyeri el az ingatlan vételi jogát.

Az álarcos alak legutóbbi felvételén tizenhárom olyan ingatlant nevezett meg, amelyeket fű alatt adhatott el vagy készül eladni a főváros.

Az egyik ilyen az Istenhegyi út 62., amely 844 négyzetméter területű, és a főváros honlapja szerint a Nagy-Verecke Property Kft. vette meg bruttó 256,5 millió forintért. Miután 2020. október 16-án a cég neve a tulajdoni lapra került, több mint a vételár duplájáért kezdték el árulni az ingatlant. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szúrta ki, hogy idén januárban a telket másfél millió euróért akarták továbbértékesíteni, ami akkori árfolyamon mintegy 540 millió forintot tett ki. Hogy végül elkelt-e, azt nem tudni, ugyanis a magánszereplők közötti ingatlaneladások szerződései nem nyilvánosak, de gyanítható, hogy a korrupciós módon megszerzett ingatlanokat akár többszörös áron értékesíthetik tovább.

A felvételen szóba került az óbudai Mocsárosdűlő is, ahol rendkívül kusza a helyzet. Bús Balázs polgármestersége idején a terület egészére változtatási tilalmat rendeltek el, de az új tervek fényében nem garantált a zöldterület jövője. Az idén tavasszal napvilágot látott fővárosi elképzelés már lehetővé tenné a terület részbeni beépítését. Az akkori tervek alapján is látható volt, hogy a Karácsony Gergely által bejelentett 650 ezer négyzetméter védelem alá helyezésből a vasúthoz közelebb eső sarokban egy 268 ezer négyzetméteres részt szándékosan kihagytak.

Ezt a területet tehát már a kezdetekben kivették a lehatárolásból, és azóta is minden erre irányuló javaslatot, észrevételt azzal hárítanak, hogy nem része a tervezési területnek, nem része a Mocsárosdűlőnek. A terület megvédése érdekében Bús Balázs petíciót indított, ám a DK-s polgármester, Kiss László figyelmen kívül hagyta a kezdeményezést, ahogy Bús Balázsék azon indítványát is, amely az Aranyhegyi út mentén lévő 268 ezer négyzetméter beépítésre szánt fejlesztési területet zöldterület (közpark) besorolásba vonta volna, megakadályozva minden jövőbeni építkezést a Mocsárosdűlőn.

Az egyik videón az ingatlanmutyik iskolapéldájaként emlegetik a szintén DK-s polgármester, László Imre által vezetett Újbudán a kelenföldi városközpont értékesítését.

Kapcsolódó írásaink

A Városháza kulcsát elvették Karácsonytól

ĀÚjabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra az Anonymus-maszkos alak a Városháza-ügyben, és közzétette a főváros által feltételezhetően áruba bocsátott ingatlanok listáját