Belföld

Rezsiügyek Márki-Zay módra

A baloldal jelöltje hatalmas átverésnek nevezte videójában a lakossági terhek csökkentését

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje legutóbbi videójában már megpróbálta finomítani a jobboldali szavazókra tett sértő megjegyzéseit, és a Fidesz rezsicsökkentését nevezte hatalmas átverésnek.

Rezsiügyek Márki-Zay módra
Az ellenzéki politikusnak az a fontos, hogy az energiacégek jól járjanak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Folytatódik az elmúlt időkben oly népszerű hagyományőrzés a baloldalon. A jobboldali szavazók voltak már birkák, patkányok és lámpavasra valók is, most szellemes hasonlattal gombákhoz hasonlította őket a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Amint azt megírtuk, Dömötör Csaba államtitkár a múlt pénteken megosztott egy videót, amelyben Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje arról beszél, hogy azok a választók, akik támogatják a rezsicsökkentést, és ellenzik a migrációt, olyanok, mint a sötétben tartott, trágyával etetett gombák. „Ezek szerint a patkányozás és a lámpavasazás után még mindig tudnak súlyosabbat mondani. Csak lefelé” – fogalmazott akkor Dömötör.

„A Fidesz-féle rezsicsökkentés hatalmas átverés.” Ezt már a közösségi oldalára feltöltött legutóbbi videójában mondta Márki-Zay Péter, amelyben kifogásolta, hogy a Fidesz csak húszszázalékos rezsicsökkentést tett lehetővé, holott állítása szerint ennél több is belefért volna. Éles váltás ez, hiszen nemrég még a rezsicsökkentés alternatívájaként azt javasolta: „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat.” A baloldal jelöltjének természetesen a benzinár befagyasztásáról is hasonló véleménye van.

Arról, hogy miért érzi Márki-Zay szükségesnek a lakosság érdekei elé helyezni a multinacionális vállalatokét, a Századvég Intézet jogi szakérője, ifj. Lomnici Zoltán az Origónak adott nyilatkozatában a Brüsszelnek való megfelelési kényszert tette felelőssé. „Ezek a kijelentések persze megmutatják azt is, milyen lesújtó véleménnyel van az átlagszavazóról a baloldal miniszterelnök-jelöltje” – jegyezte meg a szakértő. A legnagyobb problémának viszont azt nevezte, hogy külföldi tapasztalatai miatt Márki-Zay Péter láthatóan elszakadt a magyar valóságtól. Ennek eredményeképpen fordulhatott elő az, hogy ilyen embertelen, a realitásoktól távol álló politikai megoldásokat kínál fel az embereknek.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője rámutatott: megállás nélkül sértegetik a jobboldali szavazókat a baloldalon, rendszeresen hívják őket birkáknak, de például Lengyel László nyomorultaknak nevezte őket, Bangóné Borbély Ildikó pedig patkányoknak. „Vajon mekkora cirkuszt vágna le a globális baloldal, ha egy fideszes politikus mondana ilyet az ellenzéki szavazókra?” – vetette fel Deák.

Kapcsolódó írásaink