Belföld

Győrffy Balázs: Bige éveken át arcátlanul nyerészkedett a magyar gazdákon

Napirend előtt

Burány Sándor – Karácsony Gergely párbeszédes párttársa – napirend előtt arról beszélt, a kormány megkurtítja a városok döntési lehetőségeit az erőforrások elvonásával.

Győrffy Balázs: Bige éveken át arcátlanul nyerészkedett a magyar gazdákon
Győrffy Balázs
Fotó: Facebook / Győrffy Balázs

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette: az ellenzék olyan rendszert akar visszahozni, amelyben minél több feladatot az önkormányzatokra hárítanak, és ezeket aztán az állam nem finanszírozza. Ennek az eredménye korábban az lett, hogy az önkormányzatoknak hitelt hitelre kellett felvenniük, és 2010-re már sok település csődhelyzetbe került.

A Fidesz–KDNP-kormány az önkormányzatok teljes hitelállományát átvállalta, és feladatokat is vett át tőlük, így újra működőképessé vált az önkormányzati rendszer – emlékeztetett Tállai. Oláh Lajos (DK) szintén azt fejtegette, hogy az önkormányzatok bajban vannak a forráselvonások miatt. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára leszögezte, nem igaz, hogy most kevesebb forrás jut az önkormányzatoknak.

„Az önök üzleti körei tárgyalnak a Városháza eladásáról, és ha Karácsony Gergely főpolgármester tud erről, az elfogadhatatlan, ha pedig nem, akkor az a baj” – mondta a gyurcsányista képviselőnek. Győrffy Balázs (Fidesz) a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert támogató, számára „korlátlan creditet” kínáló Bige László nagyvállalkozóról közölte: a műtrágyaárakon spekulálva éveken át arcátlanul nyerészkedett a magyar gazdákon, sok milliárd forintot kaszálhatott azzal, hogy erősen korlátozta a versenyt a műtrágyapiacon, a jogsértés hatásai továbbgyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, ami minden magyar fogyasztót károsít.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára válaszában megerősítette, hogy a „műtrágyakirály” jogsértő magatartásával jelentős károkat okozott versenytársainak és a magyar vásárlóknak, az előző évekhez képest a műtrágyaárak a négyszeresükre növekedtek. Az agrártárca kiáll azért, hogy a gazdálkodókat és a magyar családokat senki ne károsítsa meg saját profitnövekedésének érdekében – nyomatékosította az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink