Belföld

A Városháza kulcsát elvették Karácsonytól

Újabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra az Anonymus-maszkos alak a Városháza-ügyben, és közzétette a főváros által feltételezhetően áruba bocsátott ingatlanok listáját

Újabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra az Anonymus-maszkos alak a Városháza-ügyben, és közzétette a főváros által feltételezhetően áruba bocsátott ingatlanok listáját, amely a titokzatos Berki Zsolt nélkül nem mindenki számára elérhető.

A Városháza kulcsát elvették Karácsonytól
Karácsony Gergely szerint a vagyonkezelő pályázatai transzparensek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Anonymus-maszkos alak által tegnap reggel lejátszott hangfelvételen Gansperger Gyula és egy ismeretlen befektető hangja hallható. A baloldali üzletember – akit Bajnai Gordon korábbi baloldali miniszterelnök régi harcostárának tekint – egy konkrét példán keresztül további információkat árult el arról, miként működik az úgynevezett jutalékos rendszer, amelynek kulcsfigurája a Városháza fantomja, Berki Zsolt. Gansperger részletesen elmondja tárgyalópartnerének, hogy miként szerezhet meg egy fővárosi ingatlant jutalékért cserébe Berki közvetítésével.

„Ezt kiírják, mondjuk kétmil­liárd forintra, és ha kétmilliárd forinton meg tudjuk vásárolni, akkor mi fog történni!? Nézzük végig a lépéseket. Egyes lépés, én vagy mi szerződünk veled, te szerződsz a Berki Zsolttal, a Berki Zsolt ad egy garanciát, vagy nem tudom, valamit, azért, hogy ő ezt végigcsinálja, és utána valahogy a mesterek megkapják az ellenértéket, de nem tőlem” – hangzik a kérdés, mire Gansperger Gyula megerősíti, miről van szó.

„Azt tudom neked mondani, hogy amikor én pályáztam – ugye én személyesen csináltam a pályázatot, hogy hiba ne legyen benne –, a Zsolt mindenben abszolút segítségemre volt, átnézte, amit csináltunk, ellenőrizte, egyeztette, várták a másik oldalon a cuccost, a portán, amikor bevittem. A Zsolt már ott volt bent, végigvitte, tájékoztatott arról, hogy beadott-e valaki más pályázatot, milyen számot írt bele. A Zsolt nekem azt mondta, hogy van egy olyan feltétel a pályázatban, hogy egy olyan… Én csak azt mondom, amit tőle hallottam. (…) pontosan mik a tippek. Hogy van benne egy olyan elvárás, hogy le kell rajzolni egy olyan struktúrát, aminek nagyon szigorú definíciója van, amit csak az tud megcsinálni a Zsolt szerint, akinek ők segítenek benne.”

A korábban már nyilvánosságra került hanganyagokból kiderült, hogy a fővárosi korrupciós modellben a „jutalék” mértéke tíz százalék körül mozog. Gansperger érzékeltette, hogy ez az összeg még változhat, majd felhívta a figyelmet arra, hogy úgy látja, „amire ők nagyon ki vannak éhezve, ez a Városháza”.

Ismeretes, Berki Zsolt az a személy, aki szerződést köthetett egy ingatlanos céggel a Városháza tervezett eladására, majd jelen volt azon a tárgyaláson is, amelyen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője az épület eladásáról egyeztetett. Egy korábbi felvétel szerint Barts „a Zsolt tenyeréből eszik”, és Berki úgy mozog a fővárosi vagyonkezelőnél, mintha ő lenne a vezérigazgató, hiszen valakitől felhatalmazást, mandátumot kapott.

Gansperger a későbbiekben arról beszél, hogy a fővárosnál a jutalékos rendszerben részt vevők szándéka elsősorban a Városháza eladására irányul. Az üzletembernek elmagyarázza, hogy Berki megkerülhetetlen kulcsfigura, és az összeg azért is változhat, mert „mindenki pénzt akar”.

A fővárosi Fidesz Facebook-bejegyzésében mutat rá: „Bár Karácsony Gergely állítja, hogy a fővárosi vagyonkezelő pályázatai nyíltak és transzparensek, az új felvétel miatt kétségek merültek fel bennünk” – írták, hozzátéve: Karácsony Gergely pedig csak magának árt, ha nem akarja megtudni az igazságot, és az egészet megpróbálja a szőnyeg alá söpörni.

Tucatnyi ingatlan a rejtélyes Berki kezében

Az álarcos alak egy tucat olyan ingatlant sorolt fel, amellyel manapság a főváros házal, a listán az alábbiakat találjuk: II. kerület, Kavics utca 9., II. kerület, Völgy utca 21., III. kerület Mocsáros dűlő, IV. kerület, Lőrinc utca 40–42., IV. kerület, Árpád út 114–120., V. kerület, Királyi Pál utca 5–7., V. kerület, Városháza utca 9–11., XII. kerület, Szilassy út 3., XII. kerület, Istenhegyi út 62., XIII. kerület, Fáy utca 69., XIV. kerület, Tétényi út 63., XIV. kerület, Öv utca 10/A, XV. kerület, Kavicsos köz 2–4. Ezen ingatlanok közül több is megtalálható a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. honlapján az eladó ingatlanok listáján – ezek azok, amelyeket a főváros vezetése értékesíteni szeretne a BFVK-n keresztül, tehát hivatalos eljárással.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom