Belföld

Még nem tudjuk, mennyire veszélyes az új mutáció

A beszámoló szerint az omikron enyhébb tüneteket okoz

A virológus biztos benne, hogy az eddigi vakcinák legalább részleges védelmet biztosan nyújtanak az omikron variánssal szemben, tehát teljesen szükségtelen már egy újabb oltásban gondolkodni.

Még nem tudjuk, mennyire veszélyes az új mutáció
Rusvai Miklós szerint előnyökkel is járhat az új mutáns terjedése
Fotó: MH

„Még nem tudjuk, hogy mennyire veszélyes a koronavírus omikron nevű mutánsa, eddig egy beszámoló van az általa okozott betegségről, ami szerint enyhébb tüneteket okoz” – nyilatkozta lapunknak Rusvai Miklós virológus.

A szakember kiemelte, reménykedni mindig lehet, de sokkal több adat kell ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük azt, hogy ez a mutáns enyhébb betegséget okoz, mint a korábbi, Dél-Afrikában eddig jelen lévő delta plusz variáns, tehát még várni kell, és idővel kiderül, hogy a kórokozó képessége kedvező irányba fordult-e. Egyelőre arra utaló jelek vannak inkább, hogy a fertőzőképessége növekedett, de abban lehet reménykedni, hogy a kórokozó képessége nem nőtt – tette hozzá.

Rusvai Miklós kifejtette, két ok miatt alakult ki egy kisebb pánik. Először is az omikron szokatlanul sok mutációt tartalmaz, eddigi vizsgálatok szerint legalább 32 mutáció van a tüskefehérjegénen, ami már eleve riasztó; a másik az, hogy úgy tűnik, a vírus terjedőképessége is fokozódott, magyarul az új mutánssal szembeni gyanakvás indokolta ezeket az intézkedéseket, és nem az, hogy már tudnánk róla, hogy súlyosabb károsodást idéz elő a szervezetben.

A mutációk között az is előfordulhat, hogy az új vírus fertőzőképesebb, de kisebb a megbetegítőképessége, mint a korábbi variánsoknak, az még jó is lenne nekünk, embereknek, hiszen kiszorítaná a korábbi, súlyos betegségeket okozó variánsokat azáltal, hogy gyorsabban terjed, immunitást alakít ki, de nem okoz betegséget – mondta. A virológus hozzátette, két-három hét kell ahhoz, hogy több információ derüljön ki az új variánsról, szükséges hozzá az euró­pai esetek nyomonkövetése és a kontaktkutatás.

Az új oltással kapcsolatban elmondta, egyelőre nincs szükség arra, hogy az új oltásról gondolkodjunk, egyáltalán nem biztos, hogy az eddigi vakcinák nem védenek az új mutáns ellen. A Pfizer december 10-ig hozza nyilvánosságra vizsgálatai eredményét az eddigi vakcinája hatékonyságáról az új variáns ellen – emelte ki.

Majdnem százezer új beoltott

Meghalt 460 beteg, és újabb 27 830 koronavírus-fertőzöttet találtak – közölte hétvégi összesítőjében a Koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 6 120 959 embert oltottak be, közülük 5 839 078-an a második, 2 477 399-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 185 141, kórházban 7438 főt ápolnak, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltási akció első hetében 784 ezren vettek fel oltást, közülük 643 ezren már a megerősítő, harmadik oltást kapták meg, és 96 ezer eddig oltatlan ember is kérte a vakcinát.
(KK)

Kapcsolódó írásaink