Belföld

„Amire ők nagyon ki vannak éhezve, az a Városháza”

Újabb videóval jelentkezett Anonymus, aki ígéretéhez híven további részleteket közölt a korrupciógyanús fővárosi ingatlanügyletekről.

„Amire ők nagyon ki vannak éhezve, az a Városháza”
A Városháza épülete
Fotó: MH/Purger Tamás

Az újabb rejtélyes, megvágott hangfelvételt kedden reggel hozta nyilvánosságra az Anonymus-maszkos alak, amelyben közzétette a főváros által feltételezhetően áruba bocsátott ingatlanok listáját. Az álarcos alak egy tucat olyan ingatlant sorolt fel – köztük a Városházát, a Mocsáros dűlőt, illetve a Tétényi út 63-at – , amellyel manapság a főváros házal, tudatta az Index.

A felsorolásban konkrétan a következő ingatlanok szerepelnek: II. kerület, Kavics utca 9., II. kerület, Völgy utca 21., III. kerület Mocsáros dűlő., IV. kerület, Lőrinc utca 40-42., IV. kerület, Árpád út 114-120., V. kerület Királyi Pál utca 5-7., V. kerület Városháza utca 9-11., XII. kerület Szilassy út 3., XII. kerület Istenhegyi út 62., XIII. kerület, Fáy utca 69., XIV. kerület, Tétényi út 63., XIV. kerület, Öv utca 10/a, XV. kerület Kavicsos köz 2-4.

Ezen közül az ingatlanok közül több is megtalálható a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. honlapján az eladó ingatlanok listáján – ezek azok, amelyeket a főváros vezetése értékesíteni szeretne a BFVK-n keresztül, tehát hivatalos eljárással. 

Az Anonymus-maszkos alak által lejátszott hangfelvételen Gansperger Gyula és egy ismeretlen befektető hangja hallható. A baloldali üzletember – akit Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök régi harcostárának tekint – egy konkrét példán keresztül további információkat árult el arról, hogy miként működik az úgynevezett jutalékos rendszer, amelynek kulcsfigurája a korábban sokat emlegetett Berki Zsolt. Gansperger Gyula részletesen elmondja tárgyalópartnerének, hogy miként szerezhet meg egy fővárosi ingatlant jutalékért cserébe Berki Zsolt közvetítésével.

„Ezt kiírják, mondjuk 2 milliárd forintra, és ha 2 milliárd forinton meg tudjuk vásárolni, akkor mi fog történni!? Nézzük végig a lépéseket. Egyes lépés, én, vagy mi szerződünk veled, te szerződsz a Berki Zsolttal, a Berki Zsolt ad egy garanciát vagy nem tudom, valamit, azért, hogy ő ezt végig csinálja, és utána valahogy a mesterek megkapják az ellenértéket, de nem tőlem” – hangzik a kérdés, mire Gansperger Gyula megerősíti, miről van szó:

„Azt tudom neked mondani, hogy amikor én pályáztam. Ugye én személyesen csináltam a pályázatot, hogy hiba ne legyen benne. A Zsolt mindenben abszolút segítségemre volt, átnézte, amit csináltunk, ellenőrizte, egyeztette, várták a másik oldalon a cuccost, a portán, amikor bevittem. A Zsolt már ott volt bent, végigvitte, tájékoztatott arról, hogy beadott-e valaki más pályázatot, milyen számot írt bele. A Zsolt nekem azt mondta, hogy van egy olyan feltétel a pályázatban, hogy egy olyan... Én csak azt mondom, amit tőle hallottam. (...) pontosan mik a tippek. Hogy van benne egy olyan elvárás, hogy le kell rajzolni egy olyan struktúrát, aminek nagyon szigorú definíciója van, amit csak az tud megcsinálni a Zsolt szerint, akinek ők segítenek benne.”

A korábban már nyilvánosságra került hanganyagokból kiderült, hogy a fővárosi korrupciós modellben a „jutalék” mértéke 10 százalék körül mozog. Ezt támasztja alá a mostani felvétel is, hiszen a fent említett kétmilliárd forint értékű ingatlan után „ugye a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik”. A befektető erre csupán annyit tud válaszolni: „Uramisten”. Persze Gansperger rögvest érzékeltette, hogy ez az összeg még változhat, majd felhívta a figyelmet arra, hogy úgy látja, „amire ők nagyon ki vannak éhezve, ez a Városháza”. 

Objektum doboz

Ismeretes, Berki Zsolt az a személy, aki szerződést köthetett egy ingatlanos céggel a Városháza tervezett eladására, majd jelen volt azon a tárgyaláson is, amelyen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője az épület eladásáról egyeztetett. Az Anonymus-maszkos alak által pénteken nyilvánosságra hozott felvételen pedig az hangzott el, hogy Barts Balázs „a Zsolt tenyeréből eszik”, és Berki úgy mozog a fővárosi vagyonkezelőnél, mintha ő lenne a vezérigazgató, hiszen valakitől felhatalmazást, mandátumot kapott.

Gansperger a későbbiekben arról beszél, hogy a fővárosnál a jutalékos rendszerben részt vevők szándéka elsősorban a Városháza eladására irányul. Ezután azt halljuk, hogy a potenciális vevő arról érdeklődik Ganspergernél, pontosan mi is Berki szerepe, amire az üzletember válaszol is neki:

– Tehát a Zsolt van megbízva, mondjuk, nem tudom én, 8-10 résztvevő által, hogy gyűjtse be, amit be kell gyűjteni, és ossza szét, amit szét kell osztani. Jól értem?

– Tehát ő a megkerülhetetlen kulcsfigura most.

– Ez a kommunikáció, nyilván házon belül is zajlik valami küzdelem, amit én nem látok át.

– De mi, könyökölnek?

– Hát, mindenki pénzt akar.

A Városháza-gate újabb felvonása kapcsán megszólat a Fővárosi Fidesz is, amely Facebook-bejegyzésében mutat rá:  egyre inkább úgy tűnik, hogy Berki Zsolt megkerülhetetlen, ha Budapest ingatlanügyeiről van szó. Ő az, aki „végig viszi” a pályázatokat, akinek „Barts Balázs a tenyeréből eszik”.

„Bár Karácsony Gergely állítja, hogy a fővárosi vagyonkezelő pályázatai nyíltak és transzparensek, az új felvétel miatt kétségek merültek fel bennünk. A vizsgálóbizottság a ma közzétett ingatlanlista minden tételét alaposan átvizsgálja majd, reméljük, hogy a bizottság baloldali tagjai is segítik az eredményes és gyors munkát” - írta a Fővárosi Fidesz, hozzátéve: Karácsony Gergely pedig csak magának árt, ha nem akarja megtudni az igazságot és az egészet megpróbálja a szőnyeg alá söpörni.

Objektum doboz

 Fidesz: Karácsony kétségbeesetten próbálja elterelni a figyelmet a Városháza-botrányról 

A Fidesz a lapunkhoz eljuttatott közleményben kiemelte, hogy Karácsony próbálkozásai egy kétségbeesett politikus próbálkozásai. Karácsony Gergely kétségbeesetten próbálja elterelni a figyelmet a Városháza-botrányról, kínjában naponta próbál valami elterelő akciót tartani. 

„Karácsonyék lebuktak, a Városházán maffia működik, előre leosztott lapok szerint kiárusítják a főváros vagyonát és jutalékos rendszerben osztják a pénzt egymás között a baloldali pártok.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom