Belföld

Hatékony volt a magyarországi oltás

Márki-Zay Péter támadja, pedig a kínai vakcina hatásosan óvott meg minket a legrosszabbtól

Sikeres a december 5-ig meghosszabbított oltási akcióhét, és heteken belül megérkezik hazánkba az 5–12 évesek immunizálását szolgáló vakcinakészlet.

Hatékony volt a magyarországi oltás
Kásler: Minden vakcina hatásos
Fotó: MH/Purger Tamás

Hétfőtől szombat estig már 742 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást az oltási akcióhéten – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. A közlemény szerint az oltási akcióhéten 609 ezer ember már a megerősítő harmadik oltásért érkezett az oltópontokra. Továbbá 91 ezer, eddig oltatlan ember is felvette az első oltását – emelték ki. Mint ismert, a december 5-ig meghosszabbított oltási akcióhéten a kórházi oltópontok minden reggel 7 órától este 7 óráig állnak rendelkezésre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebookon közzétett videóbejegyzésében mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5–12 évesek oltását a Pfizer-vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás itthon.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában figyelmeztetett: „azok a családok tudnak nyugodtan karácsonykor a családi asztalhoz ülni, akiknél két héttel előbb mindenki felvette a harmadik oltást”. Kiemelte, hogy az EU-ban Magyarországon adták be a legtöbb harmadik oltást.

Online is elérhető az a nagy, magyarországi tudományos kutatás, amely a védőoltások hatásosságáról, eddigi eredményeiről számol be a járványtannal foglalkozó Clinical Microbiology and Infection angol nyelvű orvostudományi szakportálon. A kutatás eredménye egyértelmű, a védőoltások mindegyike megvédi az embereket – fogalmazott Kásler Miklós. A halálozás megakadályozásában a Szputnyik-V a legjobb, a fertőzés ellen a Moderna véd leginkább. Az is kiderült, hogy a vizsgált időszak öt hónapja alatt körülbelül 9500 ember halálát sikerült megelőzni a vakcinák révén.

Ennek mintegy negyven százaléka Sinopharm- és Szputnyik V vakcináknak köszönhető – írta a miniszter. Kapcsolódó hír, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tegnap esti, szokásos vasárnapi Facebook megnyilvánulása során a kínai vakcinát támadta. A bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc bábja vélhetően nem olvasta a szakfolyóiratban megjelent, 3,7 millió magyar beoltott vizsgálatával készült tanulmányt. A hazai orvosok szerint tételesen az elhalálozás megakadályozásában a Szputnyik-V vezet (97,5 százalék), utána jött a Moderna (93,6 százalék), a Pfizer (90,6 százalék), az AstraZeneca (88,3 százalék), majd a Sinopharm (87,8 százalék)

Az Európai Bizottság kétszázötvenmillió eurós támogatást nyújt hazánknak az EMA által engedélyezett vakcinák beszerzéséhez és a túlórában dolgozó mintegy hétezer orvos és ápoló pénzügyi kompenzálásához – írta meg az Infostart.

Kapcsolódó írásaink