Belföld

Titokzatos bűnszervezet uralkodhat a Városházán

Bár Karácsonyék mindent megtettek, hogy a vizsgálóbizottság ne végezhessen érdemi munkát, a fideszes tagok komolyan veszik a feladatot, már meg is hívták az érintetteket

A Városháza-ügyben eddig megismert hangfelvételek tuda-tában jelentette ki Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben, hogy bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények gyanúja merülhet fel, amelyet Budai Gyula bizonyítékai is erősíthetnek.

Titokzatos bűnszervezet uralkodhat a Városházán
Terelés. Karácsony és párttársai a Várban követelőztek tegnap, de az ITM szerint „rossz helyre mentek, hiszen jutalékot a Városházán osztanak”
Fotó: MH/Purger Tamás

Bizalmas levelezés került a birtokomba a Budapest Főváros Városi Vagyonkezelő Zrt. ügyintézője és Berki Zsolt között összesen négy fővárosi ingatlan értékesítése kapcsán – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Budai Gyula. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, „a tegeződő, szívélyes hangvételű levelezés magáért beszél, hogy közeli kapcsolatról, jól bejáratott üzleti kapcsolatról árulkodnak a levelek. Teljesen világosan kirajzolódik, hogy az eddigieken felül további ingatlanok is Berki Zsolt által, jutalékos rendszerben lettek értékesítve. További négy ingatlan kapcsán bizonyítékaimat át is adtam a rendőrségnek.”

Az eddigi feljelentések nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárásokat. „A felvételeken elhangzottak alapján felmerül a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények gyanúja” – fogalmazott Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője. A bűnszervezet kifejezés ugyan nem szerepel jelenleg az eljárásban, ám Láng szavait Bajnai Gondon, egykori baloldali miniszterelnök kijelentésére alapozhatta, aki az egyik felvételen egy olyan láncról beszélt, amelyben a főváros vezetése rendszeres kapcsolatban áll a jutalékos rendszerben működtetett ingatlanmutyi szereplőivel.

Kérdéses, milyen eredményeket érhet el a Fidesz kezdeményezésére felállított, ám Karácsony Gergely által teljesen átalakított fővárosi vizsgálóbizottság. A Fidesz eredeti előterjesztéséhez négyoldalas módosító indítványt nyújtott be a baloldali többség, amelynek tartalmát csak a napirendi pont tárgyalása előtti pillanatokban ismerhették meg a képviselők. Megmagyarázhatatlan – a baloldali képviselők kísérletet sem tettek ennek indoklására –, hogy a vizsgáló bizottságban nem hallgathatják meg Bajnait, aki a felvételek tanúsága szerint az események kulcsfigurája, továbbá alig két hetük lesz a tagoknak a vizsgálat lefolytatására. Ezzel együtt a Fidesz-frakció végül a módosítókkal együtt megszavazta a csomagot, hogy a testület négy baloldali és három kormánypárti taggal megalakulhasson.

A főpolgármester az ügyet a kormányra és az orosz titkosszolgá­latokra  kenné, viszont semmilyen magyarázattal nem szolgált a fel­vételeken elhangzó állításokra. Ezért mondhatta Láng Zsolt, hogy Karácsony próbál előremenekülni, de szavaiban rengeteg az ellentmondás. A frakcióvezető felvetette, hogy ha 2020 novemberében elvetették az eladásos variációt, akkor 2021 májusában Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezérigazgatója hogyan mondhatta, hogy az eladás mellett vannak. Felemlegette a Gansperger Gyula által hivatkozott jutalékrendszert, valamint a gazdasági cápákról értekező Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, akit a bizottság meg sem hallgathat, erre legfeljebb a rendőrségnek lesz lehetősége.

„Komolyan veszem a munkánkat, éppen ezért már meghívtuk az érintetteket” – tájékoztatta lapunkat a vizsgálóbizottság elnöke, a XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter. Hozzáfűzte, „aki komolyan gondolja, hogy egy ilyen ügyet két hét alatt fel lehet tárni, az vagy nem akar szembenézni a valósággal, vagy nem érti, de nekünk azért meg kell próbálni a lehető legtöbb részletet kideríteni.”

Amíg a bizottság az utóbbi évek legnagyobb botrányával foglalkozik, Karácsony továbbra is igyekszik elterelni a figyelmet, tegnap a budai Várban tartott sajtótájékoztatót, ahol kijelentette, csütörtöktől az államnak kellene finanszírozni a budapesti közösségi közlekedést. Azt panaszolta, hogy a főváros nem kapta meg a tömegközlekedés normatív állami támogatását, tizenkétmilliárd forintot. Az Innovációs és Technológiai minisztérium közleményében leszögezte: „Karácsony Gergely rossz helyre ment, jutalékot a Városházán osztanak. A kormány azonnal kifizeti a tizenkétmilliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat.”

Úgy tűnik, a fővárosi ingatlanmutyi a történtek ellenére is gőzerővel halad tovább, legalábbis erre utal Bús Balázs, Óbuda korábbi polgármesterének posztja, amelyben a Fidesz–KDNP helyi képviselője beszámolt arról, hogy tiltakozásuk ellenére „az óbudai városvezetés lemondott a Bécsi út mellett fekvő és a Bojtár utcában levő hatalmas és értékes fővárosi önkormányzati telkek elővásárlási jogáról, így Karácsony Gergelyék továbbra is kiárusíthatják a budapestiek vagyonát. Kezdeményeztük a Mocsáros-dűlőn annak a 268 ezer négyzetméternek a zöldterületi besorolásba kerülését, amely jelenleg lakásépítésre kijelölt területként szerepel, a célunk ezzel az volt, hogy a Mocsáros teljes területe maradjon a jövőben is zöld terület. A baloldal ezt a javaslatot is levetette a napirendről, így továbbra is támogatják a főváros luxuslakópark építési terveit” – fejtette ki Bús Balázs.

Képtelen ötlet a Baross utcai idősotthon bezárása

Heves vita robbant ki a Fővárosi Közgyűlésben szerdán Gy. Németh Erzsébet javaslata kapcsán. A polgármester-helyettesé volt ugyanis az az indítvány, amelyet később megszavaztak, és amelynek értelmében a Baross utcai idősek otthonát feldarabolják. Habár a DK-s politikus hangsúlyozta, hogy az átalakítás nem fogja érinteni a lakókat és a személyzetet, erről sem a Fideszt, sem az intézmény dolgozóinak képviseletében megjelent Takó Bélánét nem sikerült meggyőzni.

Hassay Zsófia Fidesz–­KDNP-s képviselő is sérelmezte a javaslatot, lapunk megkeresésére azt mondta, képtelenségnek tartja az átalakítást, és biztos benne, hogy nem ez a megoldás. „Volt az intézménynek egy vezetője, őt leváltották egy saját szájuk íze szerint megfelelőre, akit aztán a próbaidő utolsó napján a közgyűlésben felmentettek. Most ahelyett, hogy választanának egy vezetőt, inkább létrehoznak egy óriási intézményt” – fejtette ki Hassay.

Hozzáfűzte: „a járvány idején, amikor hálával és köszönettel tartozunk minden szociális és egészségügyben dolgozónak, nem az a megoldás, hogy megnöveljük a terheiket. Ráadásul az intézmény képviseletében Takó Béláné egyértelműen jelezte, hogy nem támogatják a döntést” – mutatott rá a képviselő. Megjegyezte: a gödöllői intézménnyel való összevonás abból a szempontból is problémás, hogy nemrég lett megválasztva a vezetője, de a pályázatát ő sem egy ilyen intézmény élére adta be. Ezzel sikerül nagyon rossz munkahelyi légkört megteremteni már előre – vélte Hassay Zsófia. Egyébként Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere sem értett egyet a DK-s érveléssel, a Fidesszel szavazott az indítvány ellen.
(BNM)

Kapcsolódó írásaink