Belföld

Fideszes javaslatra vizsgálóbizottság áll fel a Városháza-ügy miatt

Megkezdheti munkáját a Városháza eladásáról szóló vizsgálóbizottság, azonban a fővárosi baloldali többség előre kijelölte, milyen témákban vizsgálódhatnak, így többek között Bajnai Gordon szerepét sem firtathatják.

Fideszes javaslatra vizsgálóbizottság áll fel a Városháza-ügy miatt
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A testület elé Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyújtott be javaslatot a Városháza-ügyben vizsgálóbizottság felállítására. Az előterjesztést Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatával egyhangúlag fogadták el a képviselők.

A vizsgálóbizottság feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le.

A testületnek meg kell vizsgálnia a hangfelvételeken elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési „választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére”.

A vizsgálóbizottság feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntéselőkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy születtet-e döntés a fővárosi önkormányzat bármely szervénél a városháza épületének értékesítésére.

A testületnek meg kell vizsgálnia, hogy a hangfelvételeken emlegetett Berki Zsolt találkozott-e a városvezetés bármely tagjával és mi volt az esetleges találkozó eredménye. Továbbá a főváros tulajdonában álló ingatlanok értékesítésével összefüggésben mely esetekben tekinthette meg az adott ingatlant, illetve járt-e el érdeklődő vagy pályázó érdekében.

A bizottságnak fel kell tárnia azt is, hogy a nyilvánosságra került hangfelvételeken a sajtó által azonosított Gansperger Gyulát milyen viszony fűzi a Fideszhez. Meg kell vizsgálniuk azt is, hogy a hangfelvételek készítésének és nyilvánosságra hozatalának módja milyen egyezést mutat „az orosz típusú dezinformációs kampányokkal”.

A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP), mellette a testületnek még két frakciótársa is tagja. A testületnek a decemberi rendes ülésen kell beszámolnia.

Láng Zsolt eredeti javaslata szerint a testület feladata az lett volna, hogy feltárja a Városháza épületének hasznosításával kapcsolatos tanulmány megrendelésének és elkészítésének körülményeit, valamint a tanulmánnyal kapcsolatos döntések vizsgálta, a döntéshozók beazonosítása, valamint a sajtóban megjelent hangfelvételekkel kapcsolatos kérdések tisztázása. A vizsgálóbizottságnak a javaslat szerint jövő májusig kellett volna jelentést tennie.

Karácsony Gergely arról beszélt, politikatörténeti jelentőségű döntésre készül a közgyűlés, amikor olyan ügyben állít fel vizsgálóbizottságot, „amely nem történt meg”. Kiemelte: nem szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy bármi félnivalójuk lenne, ezért állnak a vizsgálat elé. Nem volt olyan döntés, amely a város érdekével ellentétes lenne - szögezte le.

A főpolgármester hangsúlyozta, a Városháza nem eladó, a városvezetés tavaly év végén foglalkozott a Városháza hosszú távú fejlesztési koncepciójával, és kizárt minden olyan fejlesztési opciót, amely a Városháza értékesítését indítványozta volna, sőt annak fejlesztéséről döntött.

Mint mondta, az ügy, amivel szemben állunk, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és az orosz titkosszolgálat beavatkozása a választási kampányba. Magyarország leggazdagabb, orosz hátterű családja, a Rahimkulov-család tett úgy, mintha meg akarta volna venni a Városházát, ezért titkos „kamutárgyalást” kezdeményezett. Az ott elhangzottakat rögzítették és összevágva nyilvánosságra hozták, amiből a kormánypárt és a lakájmédia azt a következtetést vonta le, hogy el akarják adni az épületet - sorolta.

Láng Zsolt arról beszélt, hogy a főpolgármester „riogathat” az orosz titkosszolgálattal, marslakókkal, űrlényekkel, de lassan már a szavát sem lehet elhinni, önmagával keveredik ellentmondásokba. Hangsúlyozta: bűnszövetség gyanúja merül fel, amire fényt kell deríteni.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP-frakció frakcióvezetője felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán
Láng Zsolt, a budapesti Fidesz-KDNP-frakció vezetője felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Láng Zsolt szerint „vérlázító”, hogy Karácsony Gergely módosító indítványában konkrétan meghatározta, miket vizsgálhat a bizottság: vizsgálhatja például Gansperger Gyula viszonyát a Fideszhez, de nem vizsgálhatják Bajnai Gordont volt kormányfőt, aki szerint jutalékrendszer működik a fővárosban. Sérelmezte, hogy nem folytathat a bizottság általános feltáró vizsgálatot. Kifogásolta az idő rövidségét is, szerinte lehetetlen ilyen rövid idő alatt normális vizsgálatot folytatni és rákérdezett, esetleg „megvan-e már a jelentés is”.

Láng Zsolt jelezte, nem tartja korrektnek a főpolgármesteri módosító indítványt, de azért, hogy felállhasson a testület, támogatják azt. Karácsony Gergely jelezte, december 15-én lesz a következő közgyűlés, a bizottságnak addig „feszes munkát kell végeznie” és mindent meg kell tenni a történtek kivizsgálására, ehhez a főváros minden információt és szerződést a testület és a nyilvánosság rendelkezésre fog bocsátani.

Ha meg akarjuk érteni az ügyet, más kérdéseket is fel kell tenni - jegyezte meg. A főpolgármester elmondta azt is, a következő közgyűlésen értékeli fogják a bizottság munkáját és ha szükséges, meghosszabbítják a mandátumát.

A közgyűlési ülés kezdetén aktivisták egy molinót tartotta fel, amelyre az volt írva: „Eladó a Városháza! Az Ön ingatlanközvetítője: Karácsony Gergely”. A hallgatóság székein szórólapok helyeztek el, ezeken a Városháza és Karácsony Gergely fényképe szerepelt, és azt írták rá, hogy „ez a ház eladó”, ingatlanosként pedig Karácsony Gergely jelölték meg.

Kapcsolódó írásaink

Maffiamódszerek a Városházán

ĀA Városháza eladásáról szóló egyeztetésen Bajnai Gordon is a fővárosban működő jutalékos rendszerről beszélt - újabb videót osztott meg Anonymus