Belföld

Megalakult a Gulág- és Gupvikutató Intézet

Emléknap

„Őszintén örülök annak, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban e sötét és minden szempontból emberellenes korszaknak a kutatása és feldolgozása ilyen szintre emelkedett” – mondta tegnap Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára abból az alkalomból, hogy megkezdte működését a levéltár Gulág- és Gupvikutató Intézete.

A levéltár csaknem 700 ezer, többnyire a szovjetunióbeli lágerekben regisztrált magyar fogoly kartonját dolgozza fel. A politikus hozzátette: ez azért is fontos, mert ma Nyugaton és itthon magukat felelősnek és haladónak nevező politikusok kettős mércét alkalmazva, szemérmetlen módon tesznek különbséget diktatúra és diktatúra között. Ezzel szemben áll a kormányzat törekvése: olyan emlékezetkultúrát tart kívánatosnak, amely törekszik méltó módon emlékezni a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára.

„Meggyőződésünk, hogy csak ez az emlékezetpolitika járul hozzá a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, lelki egészségének megőrzéséhez” – húzta alá Latorcai Csaba. Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának, 1953-ban ugyanis e napon léphetett ismét magyar földre a politikai rabok első csoportja.

Kapcsolódó írásaink