Belföld

A jövő emberének tartja magát Márki-Zay Péter

A vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolt Bige Lászlót is védelmébe vette a baloldal miniszterelnök-jelöltje, mert szerinte csak meg akarják szerezni a műtrágyakirály cégét

Lakossági fórumról lakossági fórumra repked Márki-Zay Péter, aki Gárdonyban újra a rezsicsökkentést ekézte. A kampányát bármekkora összeggel támogatni kész Bige Lászlót is a védelmébe vette.

A jövő emberének tartja magát Márki-Zay Péter
Kritizálja a rezsicsökkentést, pedig ő maga is haszonélvezője volt az intézkedésnek
Fotó: MH

A korábban a multinacionális energialobbit képviselő Márki-Zay Péter ezúttal a Fejér megyei Gárdonyba látogatott el egy lakossági fórumra, és nagyjából ott folytatta a rezsicsökkentés eltörlését célzó kampányát, ahol a múlt héten abbahagyta. Jóllehet némi újítást is belevitt beszédébe, ezúttal a rezsicsökkentést mint a népbutítás egyik alfaját igyekezett bemutatni.
„Ami közös, ami óriási probléma a rezsicsökkentésben, az az, hogy ahelyett, hogy okosan reagálnánk rá, sajnos néhány politikus azt kereste, hogy lehet ebből lopni. Hogy lehet ebből személyes hasznot csinálni.

Ugyebár az egy logikus és fontos kérdés, hogyan lehet az embereknek nagyobb jólétet teremteni. Hogy lehet kevesebb a költség? Hogyan tudjuk megvédeni őket adott esetben az inflációtól? Orbán kiválasztott egy területet, a gázszámlát, a kéményseprést, mert ez akkora probléma volt” – fejtegette, hozzátéve, hogy mindent lehet jól és okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni.

A gárdonyi fórumon kérdésre válaszolva az őt támogatni akaró baloldali oligarchára is kitért, akit az ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádol, a Gazdasági Versenyhivatal pedig tizenegymilliárd forintos bírsággal sújtotta kartellezés miatt. „Kérdezték, hogy Bige Lászlóval mi a helyzet, hogy ő most bűnöző, vagy nem bűnöző. Én nem tudom” – közölte Márki-Zay. „Az mindenesetre feltűnő, hogy most, amikor a műtrágya tényleg nagyon drága, és föltételezem, hogy jó haszon van rajta, akkor valószínűleg a Fidesz kinézte magának a Bige László-féle Péti Nitrogénműveket, hiszen ebből jó sok pénzt lehet csinálni, és meg akarják szerezni.

Márpedig ha a Fidesz valamit meg akar szerezni, akkor általában ráuszítja a hatóságokat, az adóhatóságokat, most éppen a Gazdasági Versenyhivatalt. Lehet, hogy tényleg volt kartell, lehet, hogy nem volt” – magyarázta a baloldal kormányfőjelöltje, de arra nem tért ki, hogy ha mégis volt, és ezt majd a bíróság is megállapítja, akkor mit fog ahhoz szólni, hogy Bige őt támogatta a választási kampányban.

Márki-Zay ezt a kínos kérdést úgy kerülte meg: „Egyelőre nem látunk rá bizonyítékot, csak a propagandát látom meg azt, hogy meg akarják szerezni a cégét.”

Kérdezték a pártalapításon gondolkodó Gattyán György vállalkozó azon kijelentéséről is, miszerint Magyarországon 2022-ben a két múlt közül lehet majd választani, utalva arra, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje sem kívülről jött, így ő is a múlt embere. Márki-Zay azonban magát öntelten a jövő embereként határozta meg.

Szóba kerültek a fórumon a közelmúltban a rezsicsökkentésről tett ellentmondásos kijelentései is, amelynek kapcsán a magyar kormány intézkedését úgy kritizálta, hogy kiderült, annak ő is a haszonélvezője volt, amit el is ismert. Mea culpa azonban ezúttal sem történt részéről, majd megismételte, ma is ostobaságnak tartja a rezsicsökkentést.

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay szerint népbutítás a rezsicsökkentés

ĀA baloldali politikus emellett a benzinárak hatósági rögzítését is támadta, illetve a vörösbáró Bigét is védelmébe vette - Alapjogokért Központ: Márki-Zay, amit lehet, elvenne az emberektől + VIDEÓ