Belföld

Fidesz: Milyen cápákról és jutalékról beszélt Bajnai Gordon?

A Városháza tervezett eladása körüli botrány nyomán kikerült legújabb hangfelvétellel kapcsolatban tesz fel súlyos kérdéseket Karácsony Gergelynek legutóbbi Facebook-bejegyzésében a Budapesti Fidesz.

Fidesz: Milyen cápákról és jutalékról beszélt Bajnai Gordon?
Kemény kérdésekre várják a választ Karácsony Gergelytől
Fotó: MH/Purger Tamás

Ahogy arról korábban mi is írtunk részletesebben, az Anonymus által közzétett újabb hangfelvételen fővárosban működő jutalékos rendszerről, vagyis egyfajta korrupciós modellről és a baloldali koalícióhoz köthető cápákról beszél Bajnai Gordon korábbi kormányfő. A volt baloldali miniszterelnök tanácsokat ad a befektetőknek, hogy hogyan üthetik nyélbe az üzletet.

A szóban forgó egyeztetésről korábban már néhány részlet nyilvánosságra került. Azokon Bajnai Gordon egyebek mellett azt ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot, a fennmaradó részen pedig hotelt, lakásokat, vagy irodaépületet hozhatnának létre. A volt kormányfő külföldi befektetők bevonásának szükségességét is megemlítette, mivel a magyar vállalkozóknak nincs „megfelelő képessége.” Elmondta azt is, hogy van szándék a Városháza értékesítésére. Azon a felvételen Bajnai Gansperger Gyuláról is beszélt, régi harcostársának nevezve őt, akivel együtt küzdött a barikádokon, s kapcsolatukat úgy írta le: az több mint barátság.

Gansperger szerepe azért lényeges, mert a baloldali üzletember tevékenyen részt vett a Városháza eladásának előkészítésében, s egyik alkalommal ő maga írta le aprólékosan a fővárosban működő jutalékos rendszert. Gansperger a szisztémáról elmondta, hogy Berki Zsolt „frontol”, az ő testvére, Józsi is benne van a „buliban„. Berki József a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott. A baloldali üzletember kitért arra is, hogy a „jutalékot” Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell eljuttatni. Tordai Csaba „nem pénzezik”, ő a szerződéseket láttamozza, mielőtt azokat Karácsony Gergely aláírja. Tordai Csabát úgy mutatja be Gansperger, mint Bajnai Gordon emberét.

Karácsony Gergely múlt héten még nem hitte el, hogy jutalékos rendszer működik a városházán, de azután hogy barátja és volt kollégája, Bajnai Gordon beszélt róla, már nem kerülheti meg azokat a kérdéseket, amelyekkel idáig nem volt hajlandó foglalkozni. Ezzel kapcsolatban keddi bejegyzésében három, súlyos kérdést tesz fel a baloldali főpolgármesternek a budapesti Fidesz:

  • Kitől kapott megbízást Bajnai Gordon, hogy a városháza nevében tárgyaljon befektetőkkel?
  • Kik és hogyan működtetik a maffiaszerű, jutalékos rendszert a városházán, amelyről Bajnai Gordon beszélt?
  • Hogyan működnek a városházán a baloldali pártok közötti politikai viszonyok, kik a baloldali koalícióhoz köthető cápák?

Ezeket a kérdéseket nem söpörheti le a baloldal az asztalról. Bajnai Gordon volt miniszterelnök állításait kell megmagyarázni. Nemcsak mi, hanem a budapestiek is tisztán szeretnének látni az ügyben - zárja a bejegyzést Karácsony válaszait várva a nagyobbik kormánypárt budapesti szervezete.

Kapcsolódó írásaink

Maffiamódszerek a Városházán

ĀA Városháza eladásáról szóló egyeztetésen Bajnai Gordon is a fővárosban működő jutalékos rendszerről beszélt - újabb videót osztott meg Anonymus