Belföld

Stagnálhat lassan a negyedik hullám

Mintegy tízmillió adag oltóanyag áll rendelkezésre az országban

Elhunyt 171, többségében idős, krónikus beteg, és 6518 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyar­országon – közölte tegnap a Koronavirus.gov.hu. Ezzel a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma 1 032 215-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma 147 558, kórházban 6830 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 6 043 116 embert oltottak be, közülük 5 801 593-an a második, 1 939 582-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Egész héten tart az oltási akció, amelynek keretében az első napon majdnem 131 ezer oltást adtak be. Több mint 18,5 ezer olyan ember is megjelent az oltópontokon, akik az első oltást vették fel.

A vasárnapig tartó akció keretében 7 órától 19 óráig lehet oltásra menni a kórházi oltópontokra, akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is. Az oltatlanok regisztrációját a helyszínen végzik el, az időpontfoglalás nélkül jelentkezőket érkezési sorrendben oltják be, míg internetes időpontfoglalással elkerülhető a várakozás. Fontos, hogy az oltatlanok mielőbb oltassák be magukat, hiszen ez adja a legerősebb védelmet a betegség súlyos lefolyása ellen. A megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

„Van elegendő vakcina, és a kormány az egyik legbátrabb oltáspárti döntést hozta azzal, hogy a munkáltatókra bízta a kötelező oltás elrendelésének kérdését” – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott tegnapi éves meghallgatásán.

A politikus a vakcinákra vonatkozó képviselői kérdésre elmondta: mintegy tízmillió oltóanyag áll rendelkezésre az országban, és ha mindenki Pfizert kér, akkor is lesz elegendő. Rámutatott: a védettségi igazolványokhoz kötött szolgáltatások körének meghatározása függ a járványhelyzet alakulásától. „Vannak előrejelzések, amelyek szerint a járvány negyedik hulláma lassan stagnáló, majd enyhülő szakaszba jut” – hangsúlyozta Gulyás.

Decembertől védettségi igazolvány szükséges a külsősöknek a köznevelési intézményekbe való belépéshez – közölte az Emmi. Hozzátették: a gyermekeket kísérő szülők az intézményvezető által kijelölt pontig léphetnek be az intézmény területére.

Kapcsolódó írásaink