Belföld

Színvallásra kényszerül a fővárosi baloldal

A Karácsonyt támogató pártok némán asszisztáltak a ködösítéshez Városháza-ügyben, a közgyűlésben szavazniuk kell

Karácsony Gergely nehéz pillanatokat élhet át a Fővárosi Közgyűlésben, amikor a Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezésére vizsgálóbizottság felállításáról tárgyalnak majd a Városháza eladási tervei kapcsán.

Színvallásra kényszerül a fővárosi baloldal
A Városháza épülete
Fotó: MH/Purger Tamás

November 4-én az Index robbantotta a bombát a budapesti Városháza tervezett eladásáról, s bár Karácsony Gergely kezdetben mindent tagadott, a napról napra megjelenő újabb információk hatására kénytelen volt részleges beismerő vallomást tenni, hiszen az egyik hangfelvételen a Városháza eladási terveiről Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója is beszélt.

Az egyre terebélyesedő botrány során nyilvánosságra került hangfelvételek nem csupán azt erősítették meg, hogy a Városháza értékesítése ügyében komoly tárgyalások zajlottak, hanem az is kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzatban a nagy értékű ingatlanok eladásakor nagy pénzeket jutalékos rendszerben visszaosztogattak.

A Bajnai Gordon korábbi baloldali miniszterelnököt a Wallis Rt. vezérigazgatói posztján követő Gansperger Gyula beszámolója szerint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes – aki Bajnai ajánlásával kerülhetett vezetői pozícióba – kezében futnak össze a pénzügyi szálak. Egy másik felvételen Bajnai részletesen vázolta, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot, a fennmaradó részen pedig hotelt, lakásokat vagy irodaépületet hoznának létre.

Külföldi befektetők bevonásának szükségességét emlegette, mivel a magyar vállalkozóknak nincs megfelelő képességük. A volt kormányfő elmondta azt is, hogy van szándék a Városháza értékesítésére. Az Anonymus által közzétett legutóbbi hangfelvételen Bajnai arról beszélt, hogy a főváros vezetése rendszeres kapcsolatban áll az úgynevezett jutalékos rendszerben működtetett ingatlanmutyi szereplőivel.

Karácsony minden felmerülő kérdést az asztal alá söpörhetett, mert az őt támogató baloldali pártok mindeddig mélyen hallgattak, ám holnap összeül a Fővárosi Közgyűlés, és a napirendi pontok között szerepel a Fidesz–KDNP-frakció javaslata is a vizsgálóbizottság felállításáról. Ennek megvalósítása viszont csak akkor lehetséges, ha az eddig érdektelenséget mutató baloldali képviselők is tudni akarják, mi történt a hátuk mögött, és megszavazzák a javaslatot.

A közgyűlés más témák miatt is érdekes lehet, hiszen újabb idősotthoni ügy borzolja a kedélyeket. A Celldömölkre tervezett kitelepítés – vélhetően a botrány miatt – most nem szerepel a napirenden, ám egy teljesen érthetetlennek tűnő átszervezéssel Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szeretné megszüntetni a Baross utcai intézményt.

Kapcsolódó írásaink