Belföld

„A kaotikus budapesti állapotokért Karácsony a felelős”

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor Politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget havonta kétszer, félórában a kampány aktuális kérdéseiről. A legújabb adásban Karácsony Gergely politikai impotenciáját feszegették a vendégek, amely véleményük szerint a fogolyhelyzet, a hazugságspirál és a hűtlenség egyvelegéből áll össze. Ezzel összefüggésben szó esett az érzelmek helyéről és szerepéről a politikában, ami a jó és rossz kormányzás kapcsán merült fel.

„A kaotikus budapesti állapotokért Karácsony a felelős”
Amíg Karácsony duzzog, a gengszterek megoldják az ügyeket, így lényegében gengszterkormányzás folyik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A beszélgetés fő mozgatórugójául a kaotikus budapesti állapotok szolgáltak, amelyekért egyértelműen Karácsony Gergely felelős, akit hiába bíztak meg a választók két évvel ezelőtt a főváros kormányzásával, ő szemmel láthatóan csak a megúszásra játszik.

Gerő András szerint a főpolgármester választási ígéreteiből semmit nem váltott be, a közlekedés és a köztisztaság helyzete tragikus, ráadásul a mögötte álló koalíció is bábként rángatja. Emellett Karácsony elárulta szövetségeseit és egy olyan hazugságspirálba keveredett (nyelvvizsga- és Városháza-ügy), ami felveti az alkalmasság kérdését.

Objektum doboz

G. Fodor Gábor úgy jellemezte a főpolgármester tevékenységét, hogy amíg ő a teremben duzzog, a gengszterek megoldják az ügyeket, így lényegében gengszterkormányzás folyik. A tömegpolitika érzelmi kultúrája kapcsán abban egyetértettek a vendégek, hogy az érzelem-indulat-ráció egyensúlyának fenntartása egy mértéktartó politika erő feladata.

A kérdésben Gerő a bizalmatlanságnak, míg G. Fodor az elköteleződésnek tulajdonított prioritást, ám az a kérdés mindenképp okkal merül fel mindkettejük szerint, hogy a haladáspárti értelmiség miért bízik Márki-Zay Péterben, aki a forradalmi indulatok ajtaját kinyitná, ám becsukni már nem lenne képes. Normális ember márpedig nem akarhat polgárháborút - ebben maximálisan egyetértettek.

Kapcsolódó írásaink

Maffiamódszerek a Városházán

ĀA Városháza eladásáról szóló egyeztetésen Bajnai Gordon is a fővárosban működő jutalékos rendszerről beszélt - újabb videót osztott meg Anonymus