Belföld

„Nem azt kell a gyerekeknek tanítani, hogy nemet változtatni természetes”

A nemiség harmonikus kibontakoztatása

A kormány a nyáron elfogadott gyermekvédelmi törvény után népszavazást kezdeményezett, amelyre egyre valószínűbb, hogy a tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon kerülhet sor.

„Nem azt kell a gyerekeknek tanítani, hogy nemet változtatni természetes”
Székely János szombathelyi püspök
Fotó: MH

A témában már számos szakember és egyházi vezető fejtette ki gondolatait, legutóbb Székely János szombathelyi megyéspüspök írt nyílt levelet „másként gondolkodó testvéreinknek” a szexuális nevelés témájában. A főpásztor az azonos neműek közötti kapcsolatokról kifejtette: „úgy gondoljuk, hogy a valóság, a realitás nem ellenségünk, nem akadálya a szabadságnak, ugyanakkor az igazi szabadság nem a realitástól elszabadult önkény. Inkább azt a gyönyörű harmóniát kellene megsejtenünk, ami bele van írva a világunkba, a testünkbe, a lelkünkbe, és ennek mentén, ezzel összhangban kellene megtanulnunk élni”.

Álláspontja szerint az azonos neműekhez vonzódó személyt nem szabad megvetni, kiközösíteni, elítélni, hanem szeretettel és tisztelettel kell hozzá viszonyulni, és ezt tanítani is kell a gyerekeknek, de csak 14 éves kortól, „amikor a nemiségnek ilyen konkrétabb oldalairól is szót lehet már ejteni”, azonban „nem azt kell a gyerekeknek tanítani, hogy azonos neművel együttélni teljesen természetes, vagy hogy nemet változtatni teljesen természetes, és bátran megteheti bárki, akinek ilyen érzése van”.

Székely János leszögezte: a gyermeknek joga van ahhoz, hogy édesanyja és édesapja legyen, akik segítik őt nemiségének harmonikus kibontakozásában, valamint joga van ahhoz, hogy megszülethessen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom