Belföld

Megjelent a fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról (Katona-módszer alapján) készült új szakmai irányelv

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének jóváhagyásával megjelent a fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról (Katona-módszer alapján) című egészségügyi szakmai irányelv. A szakmai irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium csecsemő- és gyermekgyógyászati tagozata készítette a neonatológia, mozgásterápia, fizioterápia, neurológia, szemészet, fül-orr-gégészet, valamint a traumatológia és kézsebészeti tagozat közreműködésével.

Megjelent a fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról (Katona-módszer alapján) készült új szakmai irányelv
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hazánkban az idegrendszeri (mozgás- és értelmi akadályozottság) és érzékszervi fogyatékosság kialakulásának előfordulási gyakorisága 0,2 - 10 százalék között van. A relatíve nagy szám miatt, mind a gyógytornászok, mind a gyógypedagógusok szerepe fokozódott a kora- és újszülöttek, valamint a fiatal csecsemők mielőbbi ellátásának, foglalkoztatásának irányában - írja az Emmi lapunknak eljuttatott közleményében.

Fontos, hogy a pontos diagnózis, az idegrendszer korai fejlődésének megfelelő ismerete, de csakúgy az optimális módszerek, a paramedikális személyzet rendelkezésére álljanak, mivel mindezeknek az alkalmazása teljes gyógyulást eredményez(het), a korátlagnak megfelelő közösségbe történő integrálódással, önálló életvitelt téve lehetővé. Több évtizedes hazai tapasztalat azt mutatja, hogy ha a diagnózist sikerül 0-3 hónapon belül felállítani, akkor a kezelésbe vett betegek 46 százaléka meggyógyul, 32 százaléka javul, de további (elsősorban gyógypedagógiai) foglalkoztatást igényel. Az egészségügyi szakmai irányelv fejlesztésének célja a 0−12 hónapos, idegrendszeri fejlődésében veszélyeztetett csecsemők életminőségének javítása, amely a korai objektív diagnózis és a megfelelő, specifikus kezelés biztosításával érhető el. Jelen egészségügyi szakmai irányelv elősegíti, hogy az eljárások/beavatkozások időbeli ütemezésének és strukturáltságának szerepe a szakmai köztudatban ismertté váljon - emelik ki.

Kapcsolódó írásaink