Belföld

Márki-Zay: Részvétem a benzinkutasoknak

A baloldal miniszterelnök-jelöltje kijelentette, ő maga is sokat nyert a rezsicsökkentésen, majd néhány mondattal később abszurd módon leszögezte, hogy „húsz százalék az semmi”

A rezsicsökkentés támadása után az üzemanyagár befagyasztásának is nekiment a baloldal miniszterelnök-jelöltje a múlt héten. Márki-Zay Péter vasárnap már képtelen összeesküvés-elmélettel rukkolt elő az intézkedés okáról, azt maffiatrükknek, ördögien ravasz tervnek nevezte.

Márki-Zay: Részvétem a benzinkutasoknak
Zavaros, de rendkívül arrogáns monológot adott elő Márki-Zay Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

Zavaros magyarázkodásba bocsátkozott szokásos hétvégi „lakossági tájékoztatóján” Márki-Zay Péter, a baloldal közös kormányfő-jelöltje az üzemanyagár befagyasztása kapcsán. A rendkívül arrogáns módon hetet-havat összehordó hódmezővásárhelyi polgármester azzal indított, hogy ő nem Gyurcsány embere, nem mondott olyat, hogy a rezsicsökkentést meg akarná szüntetni – miközben hetek óta másról sem nagyon beszélt. Kijelentette, ő maga is „sokat nyert” a rezsicsökkentésen, majd eljutott odáig, hogy „csak a legostobább ember gondolja azt, hogy valódi rezsicsökkentés volt. Orbán húsz százaléka, az semmi” – szögezte le.

Aztán azt fejtegette, hogy a benzinár befagyasztásával szemben számtalan módja van annak, hogy mérsékeljék a lakosság terheit, az ellenzék például a jövedéki adó csökkentését javasolta. Innen sikerült eljutnia oda, hogy a kormány szándékosan csődbe akarja juttatni a benzinkutas vállalkozókat, hogy a kisebb kutakat a Mol kezére játsszák át. Ezt ördögien ravasz tervnek nevezte, maffiatrükknek, és részvétét nyilvánította „azoknak a vállalkozóknak, akiket csődbe visz a kormány”. Megjegyezte, hazánkban „ha vállalkozó lesz valaki, akkor aláírja a halálos ítéletét, mert a Fidesz bárkinek a vállalkozását elveheti”.

Korábban még arról beszélt, hogy az égig emelkedő üzemanyagárakra az a megoldás, hogy az emberek közlekedjenek kisebb autóval, utazzanak többen együtt egy kocsiban. Továbbá, hogy „vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni”. A baloldal közös miniszterelnökjelöltje már a rezsicsökkentés kapcsán is meg akarta mondani az embereknek, hogyan éljenek, mi a megoldás: a takarékosság, fogyasszanak kevesebbet. Az üzemanyag kapcsán is hasonlóan érvel, javaslata különösen időszerű a koronavírus-járvány negyedik hullámának tombolásakor.

Valószínűleg összefüggésben áll a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek Magyarországra történő visszatérésének szándékával Márki-Zay álláspontja – mutatott rá a múlt héten elemzésében a Kontra. Felidézték, a balliberális kormányok időszaka a multinacionális energetikai cégek számára a szabadrablás virágkora volt.

Márki-Zay Péter egy évtizedig az akkor francia többségi tulajdonban lévő EDF–Démász alkalmazottjaként dolgozott, vezető beosztásokban, így az elemzés nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a nemzetközi energialobbit is képviselheti amikor ilyen erőteljesen lép fel a rezsicsökkentéssel szemben.

Márki-Zay Péter vasárnap este röviden kitért arra is, hogy Bige László baloldali oligarcha esetében a „kisebb összeg” – amiről az előválasztási kampányban elfelejtett beszámolni – ötmillió forint volt, azt viszont még nem tudja megmondani, hogy a műtrágyakirályként ismert vállalkozó legutóbbi felajánlkozása mennyi pénzt jelenthet a baloldal kampányában. Úgy fogalmazott, az ellenzék teljes kampányköltségét biztosan nem fogja odaadni, de a támogatása lehet az összes kampányköltségneka tizede, esetleg az ötöde.

Kapcsolódó írásaink