Belföld

Tovább nőtt az Orbán Viktor győzelmét várók tábora

Amíg 2021 októberében az aktív szavazók 66, addig novemberben már 69 százaléka mondta azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét várja a jövő évi országgyűlési választáson. A kormányfővel szemben induló, baloldali pártok támogatását élvező, a rezsicsökkentést korábban „ostobaságnak” nevező Márki-Zay Péter győzelmi esélyei a megkérdezettek szerint csökkentek: 17-ről 16 százalékra. Mindez azt igazolja, hogy Márki-Zay Péter nem tudta a kormánnyal kritikus tábor méretét növelni – derül ki az Alapjogokért Központ októberi és novemberi közvélemény-kutatásából.

Tovább nőtt az Orbán Viktor győzelmét várók tábora
Novemberben már 69 százaléka mondta azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét várja a jövő évi országgyűlési választáson
Fotó: MH/Katona László

Az Alapjogokért Központ két, országosan reprezentatív közvélemény-kutatást is készített arról, hogy kit tartanak esélyesebbnek a magyarok arra, hogy a jövő tavaszi választások után miniszterelnök legyen. Az októberi adatfelvétel során az aktív szavazók kétharmada (66 százalék) Orbán Viktort tartotta a legesélyesebbnek arra, hogy 2022 után (is) Magyarország kormányfője legyen. Márki-Zay Péter győzelmét egy hónappal ezelőtt 17 százalékuk jósolta.

Amíg 2021 októberében az aktív szavazók 66, addig novemberben már 69 százaléka mondta azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét várja a jövő évi országgyűlési választáson
Amíg 2021 októberében az aktív szavazók 66, addig novemberben már 69 százaléka mondta azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét várja a jövő évi országgyűlési választáson
Fotó: Alapjogokért Központ

A novemberi adatok alapján a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók több mint kétharmada, tízből hét megkérdezett (69 százalék) a jelenlegi kormányfőt tartja a legesélyesebbnek az új kabinet megalakítására. Orbán Viktor győzelmi esélyeinek megítélése tehát javult az elmúlt egy hónapban: Márki-Zay Péter hiába lett a hatpárti balliberális koalíció vezetője, kiválasztásával a hivatalban lévő miniszterelnök mandátumának megújítását prognosztizáló szavazók aránya 66-ról 69 százalékra nőtt.

Márki-Zay Péter elsőségét ezzel szemben kevesebben, 17 helyett 16 százaléknyi megkérdezett várja csupán. Ráadásul a kormánnyal kritikus szavazóknál sem vezet a hódmezővásárhelyi polgármester: a novemberi kutatás adatai szerint ugyanis az ő körükben Márki-Zay győzelmét 38, Orbán Viktor elsőségét pedig 41 százalék várja. Ez azt jelenti, hogy még a baloldali, kormánypártokkal nem szimpatizáló szavazók sem tartják esélyes, Orbán Viktort legyőzni képes politikusnak Márki-Zay Pétert.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom